Medicul Gheorghe Burnei nu mai este dorit de colegi. Cum a reacționat doctorul

gheorghe burnei
Sursa foto: realitatea.net

Medicii de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală spun că nu îl mai vor pe chirurgul Gheorghe Burnei coleg. Aceștia au trimis o scrisoare prin care spun că nu mai vor să lucreze sub îndrumarea chirurgului ortoped Burnei. Revolta medicilor vine după ce magistrații Tribunalului București i-au permis medicului Burnei să profeseze din nou.

„Nu dorim să fim asociaţi în niciun fel cu Gheorghe Burnei, nu dorim să participăm în niciun fel la activitatea acestuia şi vom face uz de toate mijloacele legale: mutarea în alte secţii, greva, suspendarea contractului de muncă şi chiar demisia”, au transmis doctorii semnatari ai scrisorii, potrivit realitatea.net.

Tribunalul București a decis vineri, 25 august, că medicul ortoped Gheorghe Burnei, trimis în judecată pentru că ar fi primit mită de la pacienți, poate profesa din nou în spitalele publice, inclusiv la Spitalul „Marie Curie”. Decizia nu este însă definitivă, iar procurorii o pot contesta.

Profesorul a fost obligat să stea departe de sala de operaţii opt luni, fiind acuzat de luare de mită. Mai mult, este suspect şi într-un dosar penal care investighează mai multe cazuri de malpraxis.

Anchetatorii au susținut că, în perioada 26 octombrie – 24 noiembrie 2016, medicul ar fi luat de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat, sumele primite fiind între 50 de lei şi 1.350 de euro, potrivit antena3.ro.

Scandalul a apărut în urma unui articol apărut pe Casa Jurnalistului, în care doctorul este acuzat de părinţii unei fete de 19 ani că ar fi experimentat cu un implant neomologat pe fiica lor, atunci când era doar o fetiță. De atunci fata a făcut deja 11 operații și tot nu se mai poate deplasa.

Reacția medicului Burnei

Medicul Gheorghe Burnei a trimis un comunicat de presă în care susține că nu a condiționat niciodată actul medical, iar banii lăsați de pacienți erau folosiți pentru a cumpăra mâncare cadrelor medicale care îi erau alături la operații.

„Nu am condiționat niciodată actul medical. Am refuzat constant ceea ce toți pacienții și rudele acestora oferă în toate spitalele din țară. Dacă aceștia au lăsat bani din proprie inițiativă, deseori și fără știrea mea, i-am folosit pentru a cumpăra mâncare pentru cadrele medicale, care stăteau alături de mine în operații, peste program.

În mod normal, eu trebuia să fiu activ de la 8,00 la 13,00 în fiecare zi, pe când eu eram zilnic prezent la spital de la 6.00—7.00 dimineața până la puțin ora 17:00, deseori până la miezul nopții. Trebuia să fac în jur de 15 consultații și 1-2 operații pe săptămână, iar eu îmi făceam „norma” lunea. Nu am făcut medicină pentru bani și nu am cerut niciodată nimic de la nimeni”, susține Gheorghe Burnei într-un comunicat de presă remis, luni, Agerpres.ro.

Medicul spune că ortopedia este viața sa și că ultimele 8 luni au fost un coșmar pentru că „totul este ireal de nedrept”.

„Însă chiar și în aceste momente de grea încercare (…) nu regret decizia de a rămâne în țara mea și de a-mi aduce contribuția salvând mii de copii și aducând economii de milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate și românilor operați, care altfel ar fi trebuit să plătească o parte din costurile cu spitalele din străinătate. Decizia de vineri a Tribunalului este o primă dovadă că adevărul iese la iveală și am încredere că mi se va face dreptate atât mie, cât și tuturor doctorilor sau asistentelor, care pot fi acuzați în orice moment de luare de mită”, a mai declarat Burnei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.