Cei 2 medici nu se întorc la Colentina. De ce au refuzat-o pe Gabriela Firea

gabriela firea medici colentina
Dorin Bică și Ionuț Gobej la întâlnirea cu Gabriela Firea. Foto: Facebook

Ionuț Gobej și Dorin Bică, cei doi medici neurochirurgi care și-au dat demisia de la Spitalul Colentina din cauza lipsurilor materiale și de personal cu care se confruntă instituția, nu au fost convinși de primarul Gabriela Firea să rămână în spital.

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, doctorul Dorin Bică a explicat că nu mai poate opera în tensiunea din spitalul bucureştean.

„Decizia noastră e neschimbată. Nu s-a rezolvat nimic şi nu ştiu cum s-ar putea schimba situaţia de faţă. Nu cred că sunt soluţii. Noi am fost foarte clari. Eu nu înţeleg de ce lumea ne întreabă dacă ne întoarcem sau nu în spital. Am spus răspicat, încă de la bun început, că am luat această decizie de a demisiona şi nu vom reveni asupra ei. Mai sunt doi colegi pe secţie, aceştia se pot ocupa de pacienţi. În cazul nostru, nu au cum să apară schimbări. Şi dacă ele s-ar ivi, lucrurile ar funcţiona poate pentru două săptămâni după care vor apărea problemele, din nou. Nu am nicio încredere că situaţia ar putea avea rezolvare pe termen lung. Situaţia a evoluat din rău în mai rău în aceste opt luni de când am ieşit public şi am ales să vorbim despre problemele din spital”, a spus el.

Cei doi neurochirurgi care s-au întors din Franța pentru a opera în România au făcut 17 – 18 referate către conducerea spitalului cu privire la materialele sanitare care lipsesc, însă toate au fost ignorate: „Nu au fost acceptate de conducere. Adică nimic nu a fost acceptat. Nu e ca şi cum ar fi refuzat un referat, ci le-au refuzat pe toate. La unele motivau că nu avem specificaţiile tehnice sau preţurile. De când pune doctorul preţul pe ce are nevoie? Doctorul spune că vrea un anumit material. Mi se pare o aberaţie, dar se pare că aşa este legislaţia. Ne-am conformat, am făcut şi aşa. Bineînţeles, managerul spune că noi nu am trimis aceste referate, dar noi le avem, sunt documente aflate în arhiva spitalului, nu e ca şi când am cerut verbal: „vrem şi noi nişte betadină” şi nu ni s-a dat”.

„Am făcut solicitări la toate instituţiile statului: la Ministerul Sănătăţii, la Primăria Capitalei, la Administraţia Spitalelor, sunt tone de memorii înaintate către toate acestea. Memoriile sunt făcute de mine, de colegul meu, doctorul Gobej, şi de doctorul Lelia Iliescu de la ATI. E o problemă de sistem. Acum toată lumea dă înapoi şi spune că nu ştia nimic despre problemele din spital. Ba au ştiut, că au avut memorii înaintate de noi, le-am trimis la toată lumea. Sistemul a fost informat, iar acum sistemul spune câte o gogoaşă ca să iasă basma curată”, a continuat Dorin Bică.

gabriela firea medici colentina
Foto: Facebook

El a precizat că nu li s-a propus nimic concret, ci doar lucruri care nu rezolvă problema de fond: „De opt luni ne chinuim să rezolvăm ceva şi, acum 10 zile, am înţeles că nu există nicio cale de rezolvare, de fapt. Sigur, ei încearcă să vină cu soluţii abia acum, dar nu s-a făcut nimic concret, nu ne-au propus nimic concret, ci doar nişte lucruri care nu rezolvă problema de fond. Discuţia trebuie purtată în felul următor: trebuie să se facă ceva pentru colegii noştri care rămân pe secţie şi care sunt capabili să continue ceea ce am început noi”.

„Chiar nimeni nu poate să rezolve nimic. Nici măcar primarul. Cum poţi să îi propui doctorului Gobej o funcţie de şef interimar timp de două săptămâni? Noi credeam că există pârghii de control, dar nu există. Primarul nu poate să rezolve situaţia. N-are cum!”, a continuat el.

Nu poţi să te apuci de un proiect, să ştii că peste doi ani, după atâta muncă, îţi dă cineva în cap, Dorin Bică, neurochirurg

Dorin Bică a mai povestit pentru adevărul.ro că nu își amintește să fi făcut vreodată în Franța un referat pentru a solicita fire pentru operaţie: ”Un medic face altceva, pentru treburi administrative sunt plătiţi alţii. Dar noi, în România, am făcut şi asta. Doar că te oboseşte, să şi operezi pe creier, să şi faci referat, să urmăreşti, să vezi ce lipseşte, să te duci să negociezi să-ţi cumpere managementul zece bidoane de betadină şi să primeşti unul. E inexplicabil, de ce să primeşti unul singur pentru că sunt costurile foarte mici iar spitalul are, totuşi, bani pentru aşa ceva. Toate şicanele acestea ne-au adus în situaţia de acum. Pentru că asta sunt, nişte şicane”.

Neurochirurgul a precizat că nu mai operează în spital: „Nu pot să operez în tensiunea asta. Există riscul să operez pe cineva şi să îl pierd şi nu-mi asum asta”.

El a completat că niciodată nu s-a gândit că i se poate întâmpla așa ceva: „Nu poţi să te apuci de un proiect, să ştii că peste doi ani, după atâta muncă, îţi dă cineva în cap şi îţi fură tot. Nu m-am gândit la aşa ceva”.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.