Medici acuzați că luau stimulatoare cardiace de la morți și le montau pacienților la prețuri de dispozitive noi

Stimulator cardiac
Stimulator cardiac. Foto: Stephanie C Torres-Ayala, Guido Santacana-Laffitte, José Maldonado - "Radiography of Cardiac Conduction Devices: A Pictorial Review of Pacemakers and Implantable Cardioverter Defibrillators", Journal of Clinical Imaging Science

Mai mulți medici sunt anchetați de Poliție, fiind suspectați că le montau pacienţilor defibrilatoare şi stimulatoare cardiace luate de la oameni decedaţi, la preţuri de dispozitive noi, relatează agerpres.ro.

Cu banii obţinuţi, cadrele medicale ar fi început construcţia unei case într-o arie protejată, oferind mită autorităţilor locale pentru a obţine avizele necesare.

Poliția efectuează 24 de percheziții în județele Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1). Potrivit Digi24, anchetatoriii au descins și la Spitalul Militar Regina Maria din municipiul Brașov și la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași.

„Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum și indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora.

De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată”, a transmis Inspectoratul General al Poliției Române într-un comunicat de presă.

Perchezițiile se desfășoară la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile persoanelor fizice (9) presupus a fi implicate în activitatea infracțională, la imobile deținute de acestea (5), la sediul unei primării comunale (1), la sediile unor spitale (5) și la un ONG (1).

Totodată, vor fi efectuate 8 controale economice la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

De asemenea, vor fi puse în executare 9 mandate de aducere la audieri ale persoanelor cercetate în cauză și vor fi citați mai mulți martori. Aceste activități vor fi desfășurate la sediul I.P.J. Iași.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.