Medic italian: „Terapia cu plasmă funcționează în infecțiile cu coronavirus”

FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com
FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com

Un medic italian anunță că, după un studiu clinic pe o 100 de pacienți, tratamentul cu plasmă hiperimună funcționează. Dr. Giuseppe De Donno, citat Corriere della Serra, spune că primele efecte se văd după primele ore de la administrarea tratamentului. S-a observat că scade febra, în unele cazuri dispare tusea, iar pacienții încep să se simtă mai bine.

„La terapie intensivă este internat un tânăr de 28 de ani, pe care îl cheamă Francesco. Starea lui s-a agravat și am cerut Comitetului de Etică acordul pentru a folosi plasma și în cazul lui. După ce am primit acordul și am administrat plasma, la doar 24 de ore, el nu mai avea febră și era bine, iar azi (duminică – n.red) l-am scos de pe ventilația mecanică”, a explicat medicul Giuseppe De Donno, șeful Secției de Pneumologie de la Spitalul Carlo Poma din Mantova, un oraș din nordul Italiei. Tânărul nu suferea de nici o altă boală și a făcut o formă gravă de coronavirus.

Medicul italian avertizează că această terapie nu funcționează în absolut toate cazurile, mai ales dacă boala a evoluat suficient de mult pentru a compromite funcționalitatea organelor.

„Mortalitatea rămâne crescută în acest caz, pentru că viroza nu mai este acolo și nu virusul este inamicul, ci daunele provocate de virus. Pacienții în stare foarte gravă nu pot fi înscriși în cercetare”, a mai spus medicul.

Și în România a început tratamentul cu plasmă prelevată de la persoane care s-au vindecat de coronavirus. Primul bolnav tratat este internat la secția de Terapie Intensivă a Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Plasma poate fi prelevată de la cei care deja și-au făcut anticorpii și care sunt negativi la coronavirus prin testare moleculară.

„Anticorpii aceștia funcționează practic ca un medicament, deci îți asigură imunitate pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, și este foarte, foarte utilă în primul rând pentru cadrele medicale, care sunt expuse zilnic la o cantitate foarte mare de încărcătură virală, și va fi probabil foarte utilă pentru persoanele din categoriile de mare risc, persoane bătrâne sau persoane care au comorbidități”, a explicat doctorul Mihnea Boștină, specialist virolog, profesor la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universității din Otago, Noua Zeelandă, pentru Digi24.