Medic: „Începe furtuna gripală. Cazurile se înmulțesc, avem deja un deces”

FOTO: Mojpe/Pixabay.com
FOTO: Mojpe/Pixabay.com

Președintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov, medicul Sandra Alexiu, avertizează în România urmează „furtuna gripală”. „Cazurile se înmulțesc, avem deja un deces declarat la o persoană nevaccinată, pe un teren imunodeprimat”, spune medicul Sandra Alexiu.

De asemenea, mai atrage atenția că gripa nu trebuie confundată cu răceala de sezon și spune că ar fi bine ca toată lumea să facă vaccinul antigripal cât mai repede.

„Atingerea unui titru protector prin vaccinare dureaza două – trei săptămâni, aşa încât e timpul să prindeţi această şansă! Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în februarie. Dacă aţi tot amânat până acum, e bine să vă vaccinaţi antigripal cât mai repede.

Avem la dispoziţie în România două tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) şi tetravalent (cu patru tipuri). Este o investiţie mică, dar foarte importantă pentru oricine!”, mai spune medicul, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, de la începutul sezonului rece, au fost 67 de cazuri de gripă. Un bărbat în vârstă de 53 de ani din județul Galați a murit. Acesta avea și afecțiuni oncologice.
Există câteva diferențe importante între răceală și gripă. Prima are o durată mai scurtă, în timp ce gripa se manifestă pe o perioadă mai lungă și mult mai agresiv.
Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap și de gât, urmate de creșterea consistenței mucozităților nazale și modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.
Gripa se instalează brusc și violent. La cel afectat pot apărea febră de 39 – 40 de grade, stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare și roșu în gât. Frisoanele pot fi însoțite de dureri abdominale și ale oaselor, precum și de senzația de usturime a ochilor.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.