Medalie de aur pentru Româna la Invictus

FOTO: MAPN/Facebook
FOTO: MAPN/Facebook

Echipa de tir cu arcul compound a României a câștigat medalia de aur la Jocurile Invictus. De asemenea, tot la tir cu arcul, Ionuț Butoi a obținut medalia de argint la proba individuală a competiției care se desfășoară la Toronto.

Echipa de tir a României, formată din Ionuț Nutoi, Dorin Petruț și Nicuor Pegulescu, a învins selecționat Statelor Unite ale Americii.

Prima medalie a României, de bronz, a fost câștigată de maiorul Laurențiu Șerban. Acesta a obținut locul al treilea la proba de 1.500 de metri. Maiorul are o poveste impresionantă.

Potrivit Europa FM, a fost rănit grav în timpul unei misiuni în Afganistan, în anul 2006, și și-a pierdut piciorul drept și o parte din mâna stângă.

Maiorul a încercat să intervină în sprijinul unor colegi, însă a călcat pe un dispozitiv exploziv. A început să să se antreneze pentru Invictus în primăvară, folosind însă o proteză nepotrivită pentru sportul de performanță. Abia în luna iulie a primit una potrivită, donată de prințul Charles.

Săptămâna aceasta, echipa Invictus a mai obținut o medalie la Jocurile Invictus și la proba de canotaj în sală. Locotenentul Ciprian Iriciuc a câștigat medalia de bronz. Acesta a fost rănit în anul 2015, în Afganistan, iar în urma incidentului a rămas cu o schijă în plămâni.

România este reprezentantă la Invictus de 15 militari români răniți în teatrele de operații. Competiția a început pe 23 septembrie și se încheie astăzi.

Jocurile Invictus au fost create la inițiativa Prințului Harry al Marii Britanii. Sunt destinate tuturor soldaților care au suferit răni în timpul misiunilor.

Prima ediție a avut loc în Londra, în 2014, a doua a fost în Statele Unite, Orlando, în 2016, iar următoarea va fi în 2018, în Sydney, Australia.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.