Cum naște o femeie în România. Doctor: „Când mergi la WC și ești constipată așa țipi?”

maternitatea cuza vodă iași
Foto: spitalcuzavodaiasi.ro

Gabriela Curelaru, o tânără din Iași care a născut recent la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași a povestit pe blogul personal experiența traumatizantă prin care a trecut. Tânăra acuză mai multe cadre medicale că au umilit-o și i-au vorbit urât în timpul nașterii naturale, sporindu-i și mai mult durerile.

În loc să o liniștească, asistentele și medicii au certat-o permanent pe motiv că țipă prea tare.

„Păi dacă tu faci așa la contracții de 20-30, ce o să faci la 80-100 când ești gata să naști? (…) Domnule doctor, are contracții de 20, dar scoate niște sunete și așa se agită de parcă acum naște!”, a spus una dintre asistente.

Gabriela Curelaru povestește pe blog și despre o doamnă doctor care a rănit-o în momentul în care a consultat-o înainte de naștere: „Mă consultă o doamnă doctor. Ziceai că scotocește cloșca după oul de aur. Urlu de durere. „Vai dragă! Păi pe aici iese un bebeluș și tu faci așa urât doar că am băgat eu 2 degete? Ai dilatație de 2. Încă nu naști”. Mă dau jos de pe masa de control cu lacrimi în ochi. Nu zic nimic. Mă sprijin de pereți și mă duc în salon”.

„Mă urc pe masă, strâng din dinți. Doamna doctor mă verifică. Am simțit că cineva m-a tăiat pe viu și se juca cu degete în măruntaiele mele. Am poreclit-o Spintecătoarea. Durerea m-a dus până aproape de leșin. Abia mai respiram în timp ce plângeam și gemeam de durere. Îmi pune compresă sterilă și mă trimite în salon. Mă opresc direct la baie. Compresa mea era plină de sânge. Aștept să plece toți din cabinet și mă duc la asistentă. Izbucnesc plângând: „Doamnă, dar femeile astea verifică oameni sau vite. Mă distrug  jos. Chiar nu pot controla mai ușor?””.

Ulterior, în timpul nașterii, aceeași doctoriță a continuat să o umilească: „Nu te mai screme și nu mai scoate sunete! Când mergi la WC și ești constipată așa țipi? Sunete de astea scoți?”.

Gabriela Curelaru a fost martoră și la jignirile aduse unei alte mămici: „În salonul din fața mea o altă mămică născuse. Nu vedeam decât o pată imensă de sânge. Lângă ea era Spintecătoarea și o asistentă. Femeia urla de durere în timp ce cerea clamante. O coseau. „Nu te mai văita atâta! Când ai făcut sex nu ai mai urlat atâta. Așa vă trebuie dacă vă place să faceți copii pe bandă rulantă!””.

După ce tânăra a dezvăluit prin ce a trecut și alte femei au povestit că au avut parte de experiențe similare la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Robert Dâncă, managerul unităţii medicale, a invitat-o pe Gabriela Curelaru la o discuţie detaliată despre ce s-a întâmplat, acesta pro­miţând că va lua măsurile necesare dacă cele povestite se dovedesc a fi adevărate.

„Am început deja să monitorizez îndeaproape toate chestionarele de satisfacţie, precum şi implicarea şefilor de secţii de a urmări aceste aspecte. Unul dintre principalele lucruri care este menţionat şi în proiectul meu de management este să îmbunătăţesc comunicarea dintre medic şi pacient, care, cel mai probabil din cauza volumului mare de mun­că sau din cauza aglomeraţiei, are de sufe­rit. Drepturile asiguratului conform legii trebuie respectate, iar faţă de cine nu va respecta acest lucru nu voi avea nicio problemă să aplic toate sancţiunile prevăzute de lege“, a declarat Dâncă, citat de „Ziarul de Iași”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.