Materia de la școală care crește riscul îmbolnăvirii cu coronavirus a elevilor

coronavirus școală
Foto: Alexandra_Koch / pixabay.com

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, spune că teama legată de îmbolnăvirea copiilor va scădea foarte mult în următoarea perioadă, pentru că cei mai mulți fac forme foarte ușoare ale bolii și doar 1 copil din 1.000 are nevoie de spitalizare.

Acesta a mai spus că riscul după redeschiderea școlilor nu poate fi exclus, însă poate fi diminuat. De asemenea, în ceea ce privește participarea elevilor la cursuri, Rafila a mai spus, într-o intervenție la Antena 3, că profesorii vor purta mască, sunetul va fi atenuat și „există o reglementare care impune un număr maxim de elevi în şcoală”.

Alexandru Rafila a mai explică că orele de muzică ar putea fi o problemă, cântatul fiind una dintre cele mai riscante activități în ceea ce privește transmiterea bolii, „așa că muzica probabil se va face fără să cântăm, noțiuni teoretice, probabil audio, dar cântatul este total contraindicat”.

Despre purtatul măștii, Rafila a spus că elevii trebuie să aibă la ei o pungă sau o cutiuță în care să-și pună masca atunci când beau apă sau mănâncă.

„Un copil care strănută are mască şi nu transmite boala datorită prezenţei măştii. Toate chestiunile astea sunt elemente care reduc foarte mult riscul de îmbolnăvire. În consecinţă, nu trebuie să considerăm că dacă cineva este infectat, gata, a transmis boala. O să ne obişnuim, o să vedeţi că aşa se întâmplă.
Ne vom antrena pentru mult timp de aici înainte. O să vedeţi că teama legată de îmbolnăvirea copiilor va scădea foarte mult pentru că marea lor majoritate nu fac decât forme extrem de uşoare ale bolii şi doar 0,1% dintre copiii care se îmbolnăvesc au nevoie de spitalizare, asta înseamnă unu dintr-o mie. Riscul este generat de contactul cu persoane cu comorbidităţi. Sperăm să apară un vaccin şi să protejăm aceste persoane cu boli cronice, prin vaccinare”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.