Declarația pe propria răspundere va exista și după 15 mai. Ce formă va lua aceasta

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în această după-amiază câteva dintre măsurile care trebuie să fie respectate începând cu data de 15 mai, odată cu încetarea stării de urgență.

Una dintre cele mai importante noi reguli este aceea că pentru deplasări în afara localității – care vor fi permise doar în anumite condiții – va fi nevoie de o declarație.

„Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem de numărul de 1.000 de victime ale acestei epidemii”, a menționat Iohannis.

Iată noile măsuri anunțate de președinte:

Ce devine obligatoriu din 15 mai:

– Din 15 mai devine obligatoriu portul măștii (care să acopere gura și nasul) atunci când suntem în spații interioare. De exemplu, la magazin, în transportul public în comun, când intrăm în stația de metrou.

– Este obligatorie păstrarea distanței de 1,5 metri între persoane (adică distanța a două brațe).

– Igiena mâinilor devine obligatorie. Trebuie să ne spălăm cât se poate de des și întotdeauna când venim acasă.

Ce se redeschide:

– Se redeschide parțial comerțul (exemplu: magazinele care au acces direct din stradă, din exterior).
– Saloanele de îngrijire personală
– Muzeele
– Iohannis a mai spus că li se recomandă autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului.

La ce se renunță:

– Se renunță la obligația de a sta acasă și de a completa o declarație atunci când ne deplasăm în interiorul localității.

Ce rămâne interzis:

– În prima etapă e interzisă deplasarea în afara localității, cu anumite excepții. Potrivit președintelui, aceste excepții vor fi enumerate în decizia Comitetului Național de Urgență. El a dat ca exemplu deplasarea la serviciu, deplasarea pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale (de pildă, mersul cu bicicleta).

„Când ieșim din localitate este nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane (de exemplu în zona metropolitană a Bucureștiului nu este nevoie de declarație – n.r.)”, a spus Iohannis.

Ce se întâmplă cu bisericile:

„Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale. Pot fi reluate, în prima fază, în curtea bisericii, în exterior, în aer liber. Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate”, a afirmat președintele.

– Sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă. Însă competițiile sportive nu vor începe în această etapă.

– Sportivii amatori își pot relua activitatea doar acolo unde se face sport individual, doar într-o bază sportivă în aer liber. Accesul în vestiar nu este posibil.

Președintele Iohannis le-a cerut parlamentarilor să voteze cât mai repede legea care pune în practică aceste măsuri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.