Măsură istorică în UE: Mezelurile, prăjiturile sau mâncarea fast food trebuie să aibă mai puține grăsimi

FOTO: Charly_7777/Pixabay.com
FOTO: Charly_7777/Pixabay.com

Toate țările membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente. Aceștia reprezintă cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor boli precum cele cardiovasculare, diabet, cancer sau Alzheimer. Potrivit unor studii, bolile provocate de aceste grăsimi ar duce anual la moartea a 50.000 de oameni în Europa.

De asemenea, un studiu făcut pentru România, arată că în țara noastră mor anual din cauza unor boli provocate de alimente bogate în grăsimi neprocesate în jur de 3.000 de români.

Noul regulament adoptat de Comisia Europeană prevede că produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021. Potrivit Hotnews.ro, printre alimentele vizate de această măsură se numără unele tipuri de margarină, mâncăruri fast food, mezeluri, produse de patiserie, prăjituri, maioneza, biscuiți, popcorn pentru microunde, chipsuri, supe la plic sau mâncăruri semi-preparate.

Acizii grași trans nesaturați sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, potrivit specialiștilor. Aceste substanțe se obțin doar pe cale industrială și nu e folosită niciun fel de sursă naturală.

Pe piața europeană sunt multe produse care conțin acizi grași trans nesaturați și în proporție de 40 – 50%. Cele mai multe alimente de acest gen sunt pe piața de sud și sud-est. Aceste substanțe sunt folosite pentru că fac produsul să arate mai atrăgător și au rol de conservare, pentru că prelungesc substanțial termenul de valabilitate.

În regulamentul Comisiei Europene se spune că toate produsele trebuie să aibă maxim 2 grame la 100 de grame de grăsime în conținutul produselor alimentare.

Hotnews.ro mai spune că în Parlamentul României există deja un proiect de lege, depus de senatorul USR Adrian Wiener, care conține reguli identice, însă este blocat de un an și jumătate.

Măsuri au fost luat deja în legislațiile din Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria.

FOTO: Charly_7777/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.