Mașinile pe motorină și benzină au zilele numărate. Cele vechi ar putea fi cumpărate de stat cu 3.000 de lei

FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com
FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com

Mașinile pe motorină și benzină ar urma să fie interzise la vânzare din 2035 în Uniunea Europeană, potrivit unor oficiali europeni, citați de Politico. Măsura ar urma să facă parte din programul Green Deal, prin care se dorește atingerea emisiilor zero în 2050. Însă, oficialii Comisiei analizează posibilitatea de a impune o reducere a emisiilor cu 60% până în 2030. Proiectul final pentru ținta ambițioasă în ceea ce privește protecția mediului la nivelul UE ar urma să fie prezentat pe 14 iulie.

Brandurile auto Volvo, renault, Volkswagen, Audi, Daimler sau BMW au anunțat deja intenția ca în următorii ani să producă mai multe mașini electrice și în cele din urmă să renunțe în totalitate la cele pe motorină și benzină.

Și autoritățile din România vor să ia măsura pentru ca țara noastră să nu mai fi considerată „cimitirul mașinilor vechi din Europa”. Potrivit Antena 1, o idee ar fi ca toate mașinile mai vechi de 15 ani să poată fi cumpărate de stat cu 3.000 de lei fiecare. Nu este vorba de un voucher pentru o altă mașini, ci bani în mână.

Mai mult de jumătate din cele 9 milioane de mașini înmatriculate în România au ieșit de pe poarta fabricii înainte de 2006. Cei care nu vor să renunțe la mașinile vechi ar putea plăti taxe foarte mari.

Doar cinci milioane de autoturisme din cele şapte milioane de autoturisme înmatriculate în România au Inspecţie Tehnică Periodică (ITP) valabilă şi pot circula legal pe drumurile publice din ţară, arată statistica oficială pe care a furnizat-o Registrul Auto Român (RAR) la solicitarea Economedia.

Potrivit acesteia, 5.058.685 milioane de autoturisme înscrise în România au ITP valabil, în timp ce aproape 6,5 milioane de autovehicule au „Inspecţia Tehnică (n.r autoturisme fiind autovehicule de cel mult 8 locuri, iar autovehicule fiind toate categoriile de vehiculele de transport persoane şi marfă, inclusiv transport public).

FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com