Mașinile abandonate vor putea fi ridicate mai ușor. Klaus Iohannis a promulgat legea

Foto: Pixabay / Free-Photos

Preșdintele Klaus Iohannis a promulgat legea care vizează modificarea definițiilor de ”vehicule fără stăpân” și ”vehicule abandonate”, prin includerea și autoturismelor care sunt înmatriculate în altă țară.

Aleile orașelor din România sunt pline de automobile care nu au mai fost mișcate de ani de zile.

Legea promulgată vineri de președinte modifică și completează Legea 421/2002, privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.

Astfel, va fi scurtată perioada legală în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice de la un an la șase luni. Mai mult, proprietarii mașinilor care primesc somație trebuie să dovedească faptul că au achiziționat taxele auto, amenzile și că au efectuat inspecția tehnică periodică, în 5 zile de la somație.

Noua lege, care va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, completează definițiile vehiculelor fără stăpân și a celor abandonate.

Astfel, “vehicul fără stăpân” este vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculate în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut.

Pe de altă parte, “vehicul abandonat” este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.