Mașina pe care poți să o conduci fără permis

masina fara permis
O mașină VPS Ligier Nova. Foto: Stefan Kühn via Wikimedia Commons

În vreme ce în multe țări din lume pierderea permisului de conducere este un mare inconvenient, șoferii din Franța care rămân fără permis pot pur și simplu să își cumpere o „voiture sans permis” – VPS („mașină fără permis” în limba română), relatează BBC.

O VPS este o mașină mică, cu două locuri, pe care o poate conduce orice persoană de peste 14 ani dacă a petrecut 4 ore în spatele volanului. Uneori, nici măcar această minimă experiență nu este necesară.

Potrivit BBC, autoritățile franceze nu au date oficiale cu privire la câte astfel de mașini circulă pe străzile din țară. Viteza maximă pe care o ating este de 45 de kilometri la oră.

Deși mult timp aceste mașinuțe au fost privite ca niște „vechituri” care la un moment dat vor dispărea de pe șosele, fiind eliminate de legislație, ele rămân și astăzi un mijloc de transport preferat de populația rurală tot mai în vârstă.

La prețul de 14.000 de euro, o VPS este dotată cu aer condiționat și cu o cameră montată în spatele vehiculului care îi ajută pe șoferi atunci când merg cu spatele.

Microcar, Axiam, Ligier și alți producători încearcă să intre tot mai mult și pe piețele din micile orașe. VPS-urile nu pot fi conduse pe autostrăzi și pe drumuri rapide, însă sunt ieftine și foarte ușor de parcat. Totodată, producătorii își doresc să ajungă și la părinți: începând din noiembrie, adolescenții de peste 14 ani pot conduce și ei VPS-uri, considerate mai sigure decât scooterele. Spre deosebire de adulți, tinerii trebuie să dea un examen teoretic din codul rutier francez și să conducă însoțiți minimum 4 ore. Însă nu există nicio probă practică înainte de a putea porni pe șosele la volanul unui VPS.

Până la schimbarea de legislație din ianuarie 2013, și tinerii cu vârste de minimum 16 ani din România puteau conduce fără permis mopede şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşea 45 de kilometri pe oră.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai frumoase peşteri de gheaţă din lume. Una dintre ele este în România
5 curiozităţi despre viaţa şi salariul din Legiunea Străină
Mesajul lui Nicolae, prinţul exilat: „A trecut un an profund nedrept, care mi-a răpit ţara”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.