Masca devine obligatorie în aproape toată țara

mască protecție
Foto: sergo75-75 / pixabay.com

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să introducă obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise în toate județele unde rata de infectare este mai mare de 1,5 la mia de locuitori.

În acest moment, doar județele Vrancea, Tulcea, Olt, Mehedinți, Gorj, Giurgiu, Galați, Călărași, Buzău și Argeș au o incidență a virusului sub 1,5 la mia de locuitori.

CNSU propune ca purtarea măștii de protecție să fie obligatorie în toate localitățile din județele în care incidența depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar în județele în care rata de incidență este mai mică de 1,5 purtarea măștii să fie obligatorie la nivelul localităților unde incidența depășește 1,5/1.000 de locuitori.

Guvernul este așteptat să dea o Hotărâre în acest sens, în timpul ședinței de azi.

“Se propune modificarea valorii ratei de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori. Măsura se aplică la nivelul tuturor localităţilor dintr-un judeţ, dacă rata de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la nivelul acestuia depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori, iar dacă la nivel judeţean rata de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, măsura se va aplica la nivelul localităţilor unde aceasta depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori. Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”, se arată în hotărâre.

România se confruntă cu o creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID-19 în ultima perioadă, iar Guvernul încearcă din răsputeri să țină sub control numărul infecțiilor.

A fost stabilită, de curând, și lista țărilor cu risc epidemiologic. Cetățenii care vin din 31 de state, printre care și multe din Europa, printre care Franța, Marea Britanie, Spania, Italia și Olanda, vor trebui să stea două săptămâni în carantină în România.