Masca de protecție care se luminează atunci când detectează coronavirusul

masca de protectie
Foto: ebay.com

Cercetătorii de la institutul american MIT încearcă să realizeze senzori care să detecteze coronavirusul, cu scopul de a crea o mască de protecție care să dea alarma când virusul este în apropiere.

Nu este o idee nouă. Oamenii de știință au mai dezvoltat senzori pentru detectarea Ebola, în timp ce tehnologia a fost folosită și pentru detectarea virusului Zika.

Masca de protecție care detectează coronavirusul va produce un semnal fluorescent când o persoană care are virusul respiră, tușește sau strănută pe ea.

Dacă tehnologia va fi implementată cu succes, aceste măști ar elimina complet erorile care vin la pachet cu testele de temperatură, folosite la scară tot mai largă și în România.

Mai mult, doctorii pot folosi măștile pentru a diagnostica pe loc pacienții, fără a trimite probe la laborator.

Proiectul, dezvoltat la MIT și Universitatea Harvard, este în fazele incipiente, însă primele rezultate au fost promițătoare. Un prototip este așteptat în săptămânile care urmează, scrie Business Insider.

Senzorii de depistare a coronavirusului, mai ieftini și mai rapizi decât testele tradiționale

”Dorim să începem testele pe oameni cât mai curând, pentru a vedea dacă ideea funcționează la fel de bine”, a spus cercetătorul american Jim Colins.

Acesta a adăugat că pe lângă hârtia folosită pentru depistarea virusului, tehnologia funcționează și pe plastic, quartz sau unele textile.

Senzorii sunt făcuți din material genetic – ADN sau ARN – care este apoi uscat în condiții de laborator și poate depista și noul virus SARS CoV-2. Durata de folosire a unei măști este destul de îndelungată.

Acești senzori sunt o variantă mai ieftină, mai simplă și mai rapidă față de testele tradiționale de diagnosticare.