Masca de protecție ar putea să ne facă imuni la coronavirus

mască la plajă
Foto: Alexandra_Koch / pixabay.com

Potrivit unui studiu realizat recent, purtarea măștii de protecție ajută la reducerea severității bolii provocate de coronavirus, dar și la creșterea proporției de asimptomatici în rândul celor care se infectează.

Măștile de protecție ar putea crește indirect imunitatea la COVID-19, susține un document publicat de New England Journal of Medicine, adăugând că și severitatea bolii este redusă prin purtarea măștii.

Dacă datele se vor dovedi încurajatoare și pe viitor, specialiștii spun că măștile ar putea deveni un obiect vestimentar indisepnsabil la nivel global, mai ales dacă ”virusul va fi încetinit” prin această metodă, scrie The Telegraph.

Dovezile adunate de cercetători arată că severitatea bolii este dictată mai ales de cantitatea de virus cu care o persoană este infectată. Purtarea măștilor ar reduce semnificativ această ”doză de virus” la care persoanele sunt expuse, iar impactul epidemiei va fi mult mai scăzut.

Oamenii de știință spun că purtarea măștii crește proporția persoanelor asimptomatice, dar și că purtarea măștii ar putea deveni o formă de variolizare care să genereze imunitate, până când va fi perfectat un vaccin pentru COVID-19.

Și practica pare să confirme teoria medicilor. Un exemplu evident este cel al pasagerilor de pe o navă de croazieră din Argentina, unde oamenii au primit imediat mpști N95, iar numărul pacienților asimptomatici a fost de 81%. În cazul altor nave de croazieră unde au existat focare și nu s-au purtat măști, doar 20% dintre pacienți nu au avut simptome.