Mărturie despre haosul de la Suceava: „Nu primește oxigen, nu e dus la dializă, nu i se oferă tratament”

coronavirus suceava
Foto: Pagina de Facebook Prințesa Urbană / Wikimedia Commons

Ioana Chicet-Macoveiciuc, autoarea blogului de parenting „Prințesa urbană”, a povestit pe rețeaua de socializare Facebook situația dramatică prin care trece familia sa din cauza coronavirusului.

Socrul său este internat la Spitalul Județean Suceava, însă nimeni nu se ocupă de el. Potrivit acesteia nimeni nu l-a consultat timp de 24 de ore. Mai mult, deși este diabetic, el nu este dus la dializă, deși viața lui depinde de ea.

Iată mărturia sa:

Tatăl soțului meu este internat de ieri la Suceava.

Este în stare gravă, pneumonie, respiră foarte greu, este diabetic, nu vede. La ora 8 PM respira atât de greu încât nu putea vorbi. Face febră și atacuri de panică, acuză dureri în dreptul inimii.

În 24 de ore nu l-a văzut niciun medic. Nu a fost testat. Ştim de la el, am vorbit cu el constant pâna astă seară la 8.

Nu este dus la dializă, deși viața lui depinde de dializă făcută la 3 zile. Azi s-a încheiat a patra zi. Nu i se ia glicemia, nu i se oferă tratament.

Cei care ne-au răspuns la telefon mint. Ba că a fost dus la dializă (nu a fost), ba că a fost văzut de medic (nu a fost văzut). Ştim de la el.

De patru ore nu mai răspunde nimeni la niciun telefon.

Nu primește oxigen, nu știm dacă poate fi externat, nu știm dacă ar putea fi locuri la urgență, dacă e ceva ce poate face cineva pentru el. De ce nu este dus măcar la dializă? De ce nu primește tratament?

Un fir cu oxigen la pat? Omul se sufocă.

De ce l-au mai internat, dacă nu îl izolează (e în salon cu alții), nu îl tratează, nu îl testează, ba îl mai și privează de tratamentul și procedurile care îl țin în viață? Cine ia aceste decizii?

Nu avem informații. Ce pare acum este că nu are nicio șansă.

Soția lui, contact direct, nu reușește să dea de nimeni de la DSP să ceară să fie testată. Are și ea febră, e izolată la domiciliu.

Iar când aud la TV că situația e sub control, că avem de toate, mă sufoc.

Spuneți-mi voi, cum îl salvăm pe acest om? Pe ceilalți oameni în aceeași situație?

De ce nu vorbesc acești oameni? De ce nu cer ajutor? De ce nu ne spun, măcar: Băi oameni, nu avem locuri la ventilatoare, e nasol.

Tatăl soțului meu este internat de ieri la Suceava. Este în stare gravă, pneumonie, respiră foarte greu, este…

Publicată de Printesa urbana pe Marţi, 31 martie 2020

Ce se întâmplă la Suceava?

Situația de la Spitalul Județean de Urgență Suceava pare să se agravaze pe zi ce trece. Doar aseară aici au fost raportate 6 decese ale unor pacienți ce sufereau și de COVID-19, numărul total al deceselor înregistrate la acest spital ajungând la 30. Multe dintre decese au fost raportate cu întârziere.

Marți seara, 31 martie, o pacientă cu coronavirus a povestit la postul de televiziune Digi 24 că, deoarece se simțea mai bine, însuși medicul i-a spus că ar fi indicat să fie externată și să urmeze tratamentul acasă deoarece la domiciliu „ar fi mai în siguranță decât în spital”. Ea a mai povestit că au fost zile în care nu a primit tratament deoarece spitalul nu avea medicamente.

Până acum, la Suceava s-au infectat cel puțin 43 de medici, 70 de asistente, 20 de infirmiere și 7 îngrijitoare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.