Mărturia terifiantă a unui ucrainean prizonier într-o închisoare din Rusia. Torturile la care a fost supus de ruși

închisoare
Foto: MarcelloRabozzi / pixabay.com

În vârstă de 31 de ani, Nikita Horban a petrecut 3 săptămâni într-o închisoare din Kursk, din sud-vestul Rusiei, după ce a fost răpit de soldații ruși și dus peste graniță. În centrul de detenție din Rusia a fost bătut, umilit, și și-a pierdut toate degetele de la picioare din cauza degerăturilor, a povestit el într-un interviu pentru BBC.

Nikita a fost adus înapoi în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri. A ajuns la spitalul din Zaporizhzhia, din sudul Ucrainei, alături de un alt bărbat ce a fost eliberat de ruși. Celălalt bărbat, Serhiy Vasylyha, în vârstă de 28 de ani, s-a întors cu ambele picioare amputate.

„El nu a fost la fel de norocos ca mine”, a povestit Nikita, de profesie asistent de laborator într-un spital din Kyiv, pentru BBC.

La începutul lunii martie, armata rusă a intrat în micul sat Andriivka, aflat la vest de Kyiv. Aici, Nikita, tatăl său Sasha, soțiile lor și fiul de 5 ani al lui Nikita se ascundeau într-o pivniță. Rușii mergeau din casă în casă, scoteau oamenii din locuințe și îi băteau, a povestit Nikita: „Se trăgea, oamenii din sat erau împușcați, era înspăimântător”.

Nikita a fost legat la ochi și dus sub amenințarea armei pe un câmp, unde a fost torturat. Rușii i-au strâns mâna cu o cheie franceză până când i-au sfâșiat pielea. Apoi i-au luat cizmele, i le-au umplut cu apă și i le-au pus înapoi în picioare. A fost obligat să stea cu fața în jos pe pământ, în ger. L-au ținut așa 3 sau 4 nopți, în frig și în ploaie.

Ulterior, atât Nikita, cât și alți prizonieri ce fuseseră ținuți pe acel câmp au fost urcați în camioane. Din camioane au fost mutați în elicoptere, iar apoi într-un avion cargo. Prizonierii au fost duși într-o închisoare din Rusia.

Abia când a ajuns acolo și i s-a scos legătura de la ochi, Nikita și-a văzut picioarele: degetele sale erau negre. Știa că degerase din cauza frigului așa că a cerut ajutor medical. La spitalul din închisoare i-au fost uscate și bandajate degetele, însă nu a primit niciun alt tratament.

După 5 zile prizonierii au fost transferați într-un alt centru de detenție: o închisoare din orașul Kursk. Când au ajuns acolo, noilor prizonieri li s-a spus că vor fi „vaccinați”, adică „bătuți”. Erau interogați de 2-3 ori pe zi și bătuți. Apoi erau forțați să semneze documente în care să spună că au fost tratați bine și că nu au fost răniți.

Nikita și-a dat seama că ar putea să își piardă ambele picioare: „În prima noapte am realizat că nu pot nici să îmi simt, nici să îmi controlez picioarele. Și începuseră să miroasă îngrozitor”.

La închisoare primea doar un minimum de atenție medicală: o injecție cu antibiotic, iar bandajul îi era schimbat o dată la 3 zile. „Avem medicamente și tratamente bune aici, dar nu sunt pentru tine”, i-a spus lui Nikita doctorul închisorii.

Prizonierii au fost forțați să învețe cântece patriotice rusești pe care să le cânte apoi în fața gardienilor: „Ni le dădeau dimineața și ne spuneau să le învățăm până la prânz”.

După 3 săptămâni în închisoare, starea lui Nikita se înrăutățise atât de tare încât a fost transferat la un spital. Un chirurg i-a spus că toate degetele de la picioare trebuie să îi fie amputate: „Erau într-o stare atât de proastă încât în timpul examinării unul dintre degetele mele pur și simplu a căzut”.

A petrecut o săptămână în spital, iar ulterior un oficial i-a spus că el și alți prizonieri grav răniți vor fi trimiși acasă pentru ca familiile să aibă grijă de ei.

Potrivit autorităților ucrainene, armata rusă a luat peste 1.000 de prizonieri civili, inclusiv în jur de 500 de femei. Acești civili s-ar afla și acum în centre de detenție din Kursk, Briansk, Riazan și Rostov.

Foto: MarcelloRabozzi / pixabay.com