Mărturia singurului supraviețuitor din microbuz: „Dormeam şi deodată am ajuns în apă”

microbuz bistrița
Sursa: Digi24

Un tânăr în vârstă de 21 de ani este singurul supravieţuitor al accidentului petrecut joi, 5 aprilie, în județul Neamţ, în care şi-au pierdut viaţa nouă persoane.

Accidentul s-a petrecut în comuna Alexandru cel Bun din judeţul Neamţ.

„Eu dormeam şi deodată am ajuns în apă şi am văzut că e spart geamul (parbrizul – n.r.). În momentul în care a ajuns apa, am dat cu piciorul că se crăpase puțin și am ieșit”, a povestit tânărul pentru „Adevărul”. El se afla pe unul dintre locurile din față, așa că a putut împinge parbrizul mașinii.

El a spus că, deoarece dormea, nu știe ce anume s-a întâmplat cu mașina și cum de a ajuns microbuzul în râu. Potrivit autorităților, un cauciuc al autoutilitarei ar fi explodat, iar șoferul a pierdut controlul mașinii în acel moment.

Tânărul s-a lovit ușor la cap și, cel mai probabil, va fi externat astăzi, la cererea sa. Fratele și cumnatul său se aflau și ei în microbuz, însă din păcate aceștia nu au supraviețuit.

În total, nouă persoane și-au pierdut viața în accident. Microbuzul transporta muncitori care lucraseră la Arad la o plantație, iar acum se întorceau în județul Neamț pentru sărbătorile de Paști.

Potrivit Digi24, poliţiştii din județul Neamţ au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ a anunțat că toate cele 10 persoane implicate în accident lucrau la negru, nefiind angajate legal.

Autoutilitara care îi transporta pe muncitori nu era destinată transportului de persoane. Maşina era o autoutilitară de marfă, iar în ea fuseseră montate banchete din lemn. Din informațiile de până acum, se pare că victimele au fost prinse între aceste improvizații din lemn din interiorul dubei. Microbuzul aparținea unei firme private.

Din păcate, accidentele în care au fost implicate microbuze au devenit ceva banal în România. De-a lungul timpului presa a relatat numeroase cazuri în care călătorii stăteau pe scaune nesigure, fără centuri de siguranță, iar șoferii conduceau periculos, vorbind la telefon.

Chiar duminică, 1 aprilie, un microbuz s-a răsturnat în mina Slănic, în timp ce transporta turişti israelieni la salină. 25 de turişti au fost duşi la spital, iar poliţiştii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.