Într-o Românie în care copiii mor de rujeolă, „Marșul pentru știință” militează împotriva ignoranței

România este pe ultimul loc în Europa când vine vorba de inovații. Foto: Lwp Kommunikáció (Flickr)
România este pe ultimul loc în Europa când vine vorba de inovații. Foto: Lwp Kommunikáció (Flickr)

„Marșul pentru știință”, organizat sâmbătă, 22 aprilie, în orașele București și Cluj-Napoca, îi așteaptă pe toți românii care vor să susțină cercetarea științifică pentru binele comun.

În București, marșul va începe la ora 16.00 în Parcul Izvor.

În Cluj-Napoca, marșul va fi organizat la ora 10.30 în Piața Unirii.

Marșurile sunt organizate de Ad Astra, o asociație a cercetătorilor români, al cărei scop este sprijinirea şi promovarea cercetării ştiinţifice şi facilitarea comunicării între cercetătorii români din întreaga lume.

„Marșul pentru știință” militează pentru o finanțare robustă a științei și pentru deschiderea acesteia spre public, ca un pilon al libertății și prosperității oamenilor.

„De ce să veniți la „Marșul pentru știință?” Pentru că fără toate descoperirile științifice de până acum viața noastră ar arăta foarte diferit. În primul rând, fără descoperirile din medicină, speranța de viață ar fi de 45 de ani în loc de peste 70 de ani. Aici sunt incluse vaccinurile, pe care ignoranța îi face pe unii să le refuze copiilor lor și de aceea apar epidemii ca cea de rujeolă, o boală pentru care există vaccinuri, însă care a dus la moartea a 20 de copii în ultimul an în România”, a explicat într-o postare pe Facebook Octavian Micu, cercetător în cadrul Institutului de Științe Spațiale și totodată membru Ad Astra.

„Fără descoperirile din inginerie nu am putea traversa oceanul în zbor în câteva ore, nu ar exista mașini, etc. Descoperirile din fizică sunt fundamentul multor lucruri din toate domeniile, fără de care azi nu ne putem imagina viața: calculatoare și telefoanele mobile, aparatele foto, televizoarele sau radioul, GPS (vezi teoria relativității), curentul electric, magneți, toată aparatura pentru investigații complexe din medicină (radiografii, CT scan, ultrasunete, etc.). Desigur, nici internetul nu ar exista fără caculatoare. Fără cercetarea din domeniul biologiei agricultura s-ar face într-un mod mai primitiv și ar fi mult mai dificil să se asigure necesarul de hrană”, mai precizează cercetătorul.

marșul pentru știință

Potrivit manifestului „Marșului pentru știință”, evenimentele de mâine sunt neutre politic, însă își propun să îi determine pe polticieni să ia în considerare dovezile științifice atunci când gândesc politici publice: “Uniți într-un grup divers, nepartinic, susținem cercetarea științifică pentru binele comun și cerem ca liderii să adopte politici bazate pe dovezi științifice, în interesul public. „Marșul” este și o celebrare a științei. Nu este vorba despre oameni de știință în opoziție cu politicieni, ci despre rolul palpabil pe care știința îl joacă în viețile fiecăruia dintre noi și despre nevoia de a respecta și încuraja cercetarea ce ne conferă noi perspective asupra lumii”.

„Oamenii care prețuiesc știința au păstrat liniștea pentru prea mult timp în fața unor politici care ignoră dovezile științifice și primejduiesc atât viața umană cât și viitorul acestei lumi. (…) Suntem puși în fața unui posibil viitor în care oamenii nu numai că vor ignora dovezile, dar vor încerca să elimine complet știința din elaborarea politicilor. Tăcerea este un lux pe care nu ni-l mai putem permite”, continuă manifestul.

Pe 22 aprilie vor fi organizate marșuri pentru știință în toată lumea, cu scopul de a apăra rolul vital pe care știința îl joacă în viețile noastre. Asociația Ad Astra se numără printre cei peste 170 de parteneri din întreaga lume ai March for Science.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.