Mariupol riscă să devină focar de holeră

FOTO: ArmedForcesUkr/Twitter
FOTO: ArmedForcesUkr/Twitter

În raportul cu privire la evoluția războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării transmite că orașul Mariupol riscă să se transforme într-un focar de holeră, în condițiile în care rușii nu sunt capabili să asigure servicii publice de bază, iar sistemul medical din zonă este în colaps. De asemenea, este posibil să existe o criză de medicamente și în Herson.

Riscul izbucnirii unui focar de holeră a fost semnalat și de oficialii ucraineni, luna trecută, din cauza înmormântărilor în masă și a lipsei apei. Ucraina s-a confruntat cu o epidemie majoră de holeră în 1995, iar de atunci s-au mai înregistrat cazuri, în special de-a lungul coastei Mării Azov.

„Știm că s-au înregistrat cazuri de holeră în această regiune și în Mariupol în trecut și ne concentrăm pe prevenirea acestui lucru pe cât posibil”, a spus ministrul Sănătății din Ucraina, Ihor Kuzin.

„Rămânem fără muniție”

Adjunctul serviciului de informații al armatei ucrainene, Vadim Skibitsky, a declarat că Ucraina pierde teren în fața Rusiei pe câmpul de luptă și depinde aproape în totalitate de armamentul livrat de țările occindetale pentru a respinge armata lui Putin.

„Acesta este acum un război al artileriei. Viitorul este decis acum pe front și pierdem în termeni de artilerie. Totul depinde acum de ceea ce ne oferă (vestul). Ucraina are o piesă de artilerie la 10 până la 15 piese de artilerie rusă. Partenerii noștri occidentali ne-au oferit aproximativ 10% din ceea ce au”, a declarat Vadim Skibitsky, pentru The Guardian.

Potrivit oficialului, Ucraina folosește între 5.000 și 6.000 de cartușe de artilerie pe zi. „Aproape am epuizat toată muniția noastră (de artilerie) și acum folosim obuze standard NATO de calibru 155”, a mai spus el.