Maria Grapini l-a luat la rost pe Emmanuel Macron: ”Această aroganță de a fi o putere peste celelalte state”

Foto: mariagrapini.ro

Europarlamentarul român Maria Grapini a avut un schimb încins de replici cu președintele Franței, Emmanuel Macron, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, clasificând unele declarații ale acestuia drept ”arogante”.

Maria Grapini nu s-a arătat a fi de acord cu declarațiile președintelui francez care spunea că Franța și Germania ar trebui să fie nucleul dur și să conducă. Cele două țări sunt și cele mai puternice economii din Uniunea Europeană, după Brexit.

”Domnule preşedinte Macron sunteţi pro-european sunt şi eu pro-europeană şi vă felicit pentru ceea ce aţi spus aici. Însă aş vrea să-mi răspundeţi, poate clarificaţi. Sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie să nu avem o democraţie autoritară, ci să avem autoritatea democraţiei. E foarte important acest lucru. Însă nu credeţi că declaraţiile dumneavoastră legate de faptul că Franţa şi Germania trebuie să fie nucleul dur şi să conducă şi această aroganţă de a fi o putere peste celelalte state, nu duce la euro-scepticism? Cum să convingem noi cetăţenii din ţara mea, din România, că sunt egali la masa negocierilor dacă dumneavoastră aţi declarat că vreţi o Europă cu două viteze, că vreţi să fie două state mai state decât celelalte? Cum să facem să reformăm Europa, despre care dumeavoastră aţi vorbit, dacă vreţi această discrepanţă între statele membre? Vă mulţumesc!”, a spus Grapini în ședința Parlamentului European din a doua jumătate a lunii aprilie.

Președintele Franței n-a rămas, însă, dator, și i-a dat replica europarlamentarului Maria Grapini, care este faimoasă în România pentru derapajele ei gramaticale.

”Există deja o Europă cu mai multe viteze. Există Europa euro-ului , Europa Schengen-ului, există deja o Europă cu mai multe viteze, dar sarcina pe care o avem noi este ca să nu declarăm aceste cluburi ca fiind închise şi să nu decidem că noi suntem arbitrari cu privire la modul în care noi dorim să-i primim pe unii în aceste cercuri sau nu. Pentru ca să avansăm în Europa trebuie ca cei mai puternici, cei mai ambiţioşi să poată să avanseze, aşa a avansat Europa întotdeauna. Dacă Europa ar fi aşteptat întotdeauna după tot clubul, îmi cer iertare să vă spun, nu aţi fi aici. Europa s-a născut din ambiţia unora care au luat câteodată riscuri nebune şi care au urmărit aceste riscuri”, a spus liderul francez.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.