Marele ”Firewall” chinezesc ajunge și în Rusia. Moscova vrea să controleze internetul

Kremlinul vrea să aibă tot mai mult control asupra internetului (Wikimedia Commons)
Kremlinul vrea să aibă tot mai mult control asupra internetului (Wikimedia Commons)

Kremlinul a anunțat că și-a unit forțele cu autoritățile chineze pentru a controla internetul și utilizatorii acestuia.

Rusia încearcă să incorporeze elemente ale Marelui ”Firewall” chinezesc în sistemul propriu de filtrare și control al internetului: ”Rețeaua Roșie”. Este o colaborare fără precedent între diviziile cibernetice ale celor două țări.

La începutul lunii curente, site-ul LinkedIn a fost blocat în Rusia, ca o primă măsură a încercării autorităților moscovite de a controla și mai mult internetul, scrie The Guardian.

Mai mult, un proiect legislativ anunțat în urmă cu câteva zile oferă Kremlinului multe avantaje în mediul online, printre care domeniile și cablurile de fibră optică de la granițele țării, care formează arhitectura internetului.

Internetul a fost luat cu asalt de conducătorii ruși, de teama folosirii spațiului online pentru demararea unor mișcări de protest sau pentru diseminarea informațiilor periculoase.

Chinezii au deja un internet foarte controlat de stat, iar rușii par să fie impresionați de modelul acestora. Cum nu pot cumpăra tehnologie din Occident, rușii au apelat la vecinii chinezi, care au vândut deja numeroase servere și aparatură în Rusia.

Alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.