Marea Britanie refuză să plătească datoria către UE: „Nu vom plăti nimănui două miliarde de euro”

david cameron
David Cameron le-a promis britanicilor că organizează un referendum pentru ieșirea din UE. Foto: Nick Clegg via Wikimedia Commons

Premierul David Cameron a declarat din nou că refuză să plătească cele două miliarde de euro cerute de Bruxelles. Săptămâna trecută, oficialii europeni au precizat că Marea Britanie este mai bogată decât se credea şi că trebuie să îşi mărească, proporţional, contribuţia la bugetul comun al Uniunii Europene.

Premierul David Cameron a declarat în faţa parlamentarilor de la Londra că nu are de gând să plătească datoria de 2 miliarde de euro, despre care spune că a apărut din senin, relatează digi24.ro.

„Comisia admite că nu are nevoie de această datorie. Cu adevărat, preşedintele Comisiei nu era la curent de acest lucru joi seară. Aşadar, nu este nicio grabă pentru plata banilor”, a declarat premierul Marii Britanii.

Declaraţia i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii Comisiei Europene. „Am fost surprins de reacţie pentru că, aşa cum am spus, până acum nu a fost niciun semnal din partea administraţiei Marii Britanii că ar avea probleme cu această sumă”, a afirmat Jacek Dominik, comisar pentru Buget.

Referendum în 2017 pentru ieșirea din UE

În schimb, David Cameron susţine că Uniunea Europeană este cea care trebuie să se schimbe şi să înţeleagă faptul că aceste taxe reprezintă banii strânşi din impozitarea cetăţenilor britanici: „Marea Britanie nu va plăti nimănui două miliarde de euro până la 1 decembrie. Şi respingem valoarea acestei plăţi. Şi o vom contesta în toate modurile posibile”.

„Potrivit drepturilor şi obligaţiilor membrilor, nu este posibilă o astfel de soluţie”, a replicat Jacek Dominik.

Dacă Londra nu plăteşte datoria în termenul stabilit, Comisia va cere explicaţii în scris, iar apoi va aplica amenzi Marii Britanii. Analiştii politici sunt de părere că disputa poate creşte numărul euroscepticilor din Marea Britanie, în condiţiile în care David Cameron a promis că, dacă va câştiga alegerile de anul viitor, va organiza în 2017 un referendum pentru ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.