Tot ce trebuie să știi despre Brexit. Astăzi începe despărțirea Marii Britanii de UE

Momentul în care Donald Tusk primește documentul prin care Marea Britanie cere ieșirea din UE FOTO: Donald Tusk/Twitter
Momentul în care Donald Tusk primește documentul prin care Marea Britanie cere ieșirea din UE FOTO: Donald Tusk/Twitter

29 martie va intra în istorie ca momentul în care Marea Britanie a început oficial procesul de despărțire de Uniunea Europeană.

16:20. „Deja ne este dor de voi!”. Așa și-a încheiat președintele Consiliului European, Donald Tusk, discursul în care a anunțat că a primit oficial scrisoarea premierului britanic prin care se declanșa oficial Brexitul.

„Marea Britanie ar fi trebuit să rămână în Uniunea Europeană. Nu există niciun motiv pentru a ne preface că aceasta este o zi fericită, nici la Bruxelles, nici la Londra. În definitiv, aproape toţi europenii, inclusiv aproape jumătate dintre alegătorii britanici, şi-ar dori să rămânem împreună, nu să ne îndepărtăm”, a spus liderul UE.

Tusk a afirmat, însă, că Brexit are şi un aspect pozitiv: faptul că a unificat comunitatea celor 27 de state care rămân în blocul comunitar.

„Am încredere completă în acest lucru, mai ales după Declaraţia de la Roma, şi pot spune că vom rămâne hotărâţi şi uniţi şi în viitor”, a adăugat Donald Tusk.

14:51. Donald Tusk a postat pe Twitter o imagine cu momentul în care primește documentul prin care Marea Britanie cere, în mod oficial, ieșirea din Uniunea Europeană.

14:50. Premierul Theresa May se adresează Camerei Comunelor, după anunțul oficial de ieșire din Uniunea Europeană. „În acord cu dorința poporului, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Este un moment istoric și nu mai putem da înapoi. Vreau să reconstruim relații cu vechi prieteni.

Lumea are nevoie de valorile democratice ale Europei, valori pe care le împărtășește și Marea Britanie. Noi ne vom juca rolul în această transmitere a valorilor europene. Vom lucra în mod constructiv în spiritul unei cooperări sincere. Vom face totul pentru ca sectorul financiar să nu sufere”, a declarat Theresa May în Camera Comunelor.

„Desigur că vor exista și consecințe în ceea ce privește părăsirea UE. Știm că vom pierde influența pe care o avem acum. Știm că vom trebui să respectăm anumite reguli europene, deși nu facem parte din UE.

Trebuie să ne folosim de acest proces pentru a restabili situația din țară. Este în interesul britanicilor și al UE ca UE să rămână puternică și capabilă să își protejeze valorile”, a declarat Theresa May.

14:25. Ministrul britanic al Finanțelor, Philip Hammond, a declarat că „Marea Britanie acceptă că nu poate să aibă prăjitură și să rămână cu ea în timpul negocierilor cu UE”. „Acceptarea faptului că Regatul Unit va părăsi piața unică și uniunea vamală a trimis un semnal clar că noi înțelegem că nu putem fi pretențioși”, a mai adăugat Hammond.

14:24. Premierul Theresa May răspunde la întrebări în Camera Comunelor.


Premierul Marii Britanii, Theresa May, a semnat scrisoarea prin care invocă articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care un stat poate ieși din UE. Președintele Tusk are la dispoziție 48 de ore să ofere un răspuns scrisorii trimise de premierul May.

Scrisoarea a fost înmânată astăzi, la ora 14.20, președintelui Consiliului European, Donald Tusk. Apoi, la scurt timp, premierul britanic a avut o declarație în Camera Comună din Parlament.

Negocierile vor începe din luna mai sau iunie și vor dura cel puțin doi ani. De exemplu, timp de 18 luni se va negocia între UE și Marea Britanie pentru a se stabili exact termenii Brexitului și apoi se va defini relația dintre cele două părți.

Potrivit unor reprezentanți ai Uniunii Europene, Londra ar trebui să achite aproximativ 60 de miliarde de euro pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Cele mai importante negocieri vor fi legate de accesul la piața unică și menținerea liberei circulații. De asemenea, se așteaptă ca țări precum Polonia sau România să aibă un cuvânt foarte important de spus, în condițiile în care sunt foarte mulți polonezi și români care lucrează în Regat.

Nu toate statele din Regatul Unit sunt de acord cu Brexitul. Ieri, parlamentul Scoției a votat pentru organizarea unui al doilea referendum de independență.

Acesta ar putea avea loc între toamna anului viitor și primăvara lui 2019. Consultarea populară a fost cerută de premierul Nicola Sturgeon şi a trecut fără probleme de legislativul scoţian, care este dominat de partidul pro-independenţă, aflat la putere.

De asemenea, liderii naționaliști din Irlanda de Nord au vehiculat ideea că s-ar putea organiza și în țara lor un referendum pentru alipirea la Irlanda. Mai mult, inclusiv politicieni din Țara Galilor vorbesc despre faptul că ar trebui să-și „reanalizeze viitorul”, după decizia luată de Londra de părăsire a Uniunii Europene.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.