Marea Britanie Brexit. Drepturi mai puține pentru cei care vin în Regat după ieșirea din UE

marea britanie brexit
Foto: Skitterphoto (pixabay.com)

Marea Britanie Brexit. Premierul britanic Theresa May a declarat ieri, 1 februarie, că cetățenii Uniunii Europene care vin în Marea Britanie în timpul unei perioade tranzitorii după ce Regatul Unit părăsește blocul european nu ar trebui să aibă aceleași drepturi de rezidență precum cei care au ajuns mai devreme în Marea Britanie.

Theresa May a mai spus că ea va lupta împotriva propunerilor de a le da cetățenilor UE drepturi totale de rezidență dacă vin în Marea Britanie după ce țara părăsește Uniunea Europeană în martie 2019, relatează washingtonpost.com, care citează agenția de presă AP.

„Aceasta este o chestiune pe care o vom negocia în perioada imediat următoare. Dar pentru mine este clar că există o diferență între oamenii care au venit înainte ca noi să părăsim UE și cei care vin știind că Marea Britanie nu mai este membru al Uniunii Europene”, a mai spus premierul.

În principiu, Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la o înțelegere potrivit căreia după martie 2019, timp de 2 ani, Regatul Unit va continua să respecte regulile UE, însă fără să mai aibă putere de decizie.

Marea Britanie Brexit – drepturile cetățenilor UE și piața unică, elementele-cheie

În timpul negocierilor, reprezentanții Bruxelles-ului au susținut permanent că Marea Britanie trebuie să garanteze drepturile cetățenilor UE dacă vrea să aibă acces la piața unică europeană în timpul tranziției.

La finalul unei vizite oficiale desfășurate în China, în timpul căreia au fost semnate mai multe acorduri comerciale între Marea Britanie și statul asiatic, premierul Theresa May a oferit un interviu BBC în care a declarat că nu crede că Regatul va avea de ales între Europa și restul lumii.

„Nu cred că acestea sunt alternativele. Britanicii au votat pentru ca noi să preluăm controlul asupra banilor noștri, a granițelor și a legilor noastre și exact acest lucru vom face”, a declarat ea.

„De asemenea, vrem să ne asigurăm că putem să facem comerț peste granițe. Eu prefer o înțelegere, un acord comercial cu Uniunea Europeană care să fie pozitiv pentru comerțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, precum și pentru locurile de muncă din Regat”, a adăugat premierul.

Pe de altă parte, Theresa May a declarat în mod repetat că Brexit va însemna părăsirea pieței unice europene și a uniunilor vamale.

Potrivit lui May, acest acord comercial cu Uniunea Europeană ar urma să fie unui „liber”.

Potrivit analiștilor BBC, deocamdată nu este clar dacă Theresa May și partidul său vor opta pentru o relație mai apropiată cu Bruxelles-ul sau pentru o despărțire mai „dramatică”.

Marea Britanie Brexit – 3,2 milioane de cetățeni UE trăiesc în Regat

Marea Britanie a votat să iasă din Uniunea Europeană în cadrul referendumului din iunie 2016. La data de 29 martie 2017, Regatul Unit a activat Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene, arătându-și astfel oficial intenția de a părăsi UE.

Odată cu activarea Articolului 50, Marea Britanie și UE au intrat într-o perioadă de doi ani în care vor avea loc negocieri privind ieșirea statului din Uniune. Dacă părțile doresc, perioada de negociere poate fi extinsă după cei 2 ani.

Una dintre cele mai mari probleme puse de Brexit este ce se va întâmpla cu milioanele de cetățeni europene care trăiesc în Marea Britanie.

„La ora actuală sunt 3,2 milioane de cetățeni europeni care muncesc și trăiesc în Marea Britanie, iar 1,2 milioane de britanici muncesc și trăiesc în UE”, a declarat în mai 2017 Michel Barnier, negociatorul european șef pentru Brexit.

În acest context este interesant de menționat o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului din 2017 prin care s-a stabilit că, dacă un copil se naște în UE, părinții săi – chiar dacă niciunul nu este cetățean UE – au dreptul la rezidență. Acest fapt ar putea avea consecințe și asupra rezidenților din Marea Britanie care au copii mici și care vor să trăiască în Regat și după Brexit.

O româncă a stat într-o închisoare din Marea Britanie pe nedrept

Foto: Skitterphoto (pixabay.com)

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.