Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a dat de înțeles la postul de televiziune Digi 24 că în România este loc pentru creșterea TVA-ului sau a taxării capitalului.
Întrebat dacă se poate echilibra bugetul țării fără creșteri de taxe, Boloș a declarat că decizia va fi luată de coaliția de guvernare, însă zonele în care mai avem spațiu fiscal pentru măsurile necesare sunt taxarea consumului și taxarea capitalului. Creșterea taxării consumului se face prin creșterea TVA-ului, în timp ce taxarea sporită a capitalului presupune creșterea impozitului pe profit sau pe dividende.
„Aici este o problemă care ține de taxarea consumului, de taxarea muncii, de taxarea capitalului. Deci analiza se face din această perspectivă, în comparație cu politicile fiscale existente la nivel european. Decizia finală este cea a coaliției de guvernare. Însă zonele unde mai putem avea spațiu fiscal pentru măsurile pe care trebuie să le punem în aplicare sunt, într-adevăr, în zona aceasta a taxării consumului sau a taxării capitalului”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Vineri, Marcel Boloş s-a declarat pesimist că România ar putea să strângă la bugetul de stat 30 de miliarde de lei în acest an fără creşteri de taxe. Pentru a se încadra într-un deficit bugetar de 7%, cât prevede acordul cu Comisia Europeană, România trebuie să taie în 2025 cheltuieli de 30 de miliarde de lei (circa 6 miliarde de euro) sau să strângă această sumă la buget din taxe și impozite mărite. Dacă își păstrează nivelul de deficit de 3% înregistrat în primele 4 luni ale anului, România va avea în 2025 un deficit de circa 9%, mult peste cel cerut de UE de 7%.
„Întâi de toate, trebuie să vedem ce tipuri de măsuri vor fi agreate de către coaliţia de guvernare, pentru că în funcţie de ceea ce se va agrea, fiecare tip de măsură are un impact bugetar specific şi, după cum ştim, vom avea un astfel de plan care după aceea merită să fie discutat. Însă să nu uităm că sunt tipuri de cheltuieli publice cu impact, să spun aşa imediat, adică limitarea unor sporuri, sau tipuri de cheltuieli cum sunt cele care privesc reducerile de personal, cu impact bugetar în timp. Adică, până când se vede impactul în contul de execuţie bugetară poate să treacă o perioadă de un an, doi ani de zile”, a declarat vineri Marcel Boloș.
Înainte să fie ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ciolacu (1), din 15 iunie 2023 până în 23 decembrie 2024, din partea PNL.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: