MApN atrage atenția asupra unor mesaje false care le spun românilor că sunt obligați să se înroleze de urgență

mesaj fals înrolare armată
Foto: MApN

Ministerul Apărării Naționale atrage atenția asupra unor informații false care circulă în spațiul public.

Un document fals care poartă antetul Ministerului Apărării Naționale și al Bazei Militare de la Deveselu, denumit „Ordin de înrolare în armată”, solicită prezența obligatorie a unei persoane la stagiul de pregătire profesională al MApN din cauza conflictului militar din Ucraina.

Falsul document mai susține că neprezentarea se va sancționa penal deoarece dezertarea se pedepsește cu închisoare de la 4 la 8 ani.

„Vă semnalăm încă o încercare de dezinformare care circulă în mediul on-line, legată tot de procesul de recrutare. Vă informăm că NU, Baza Militară Deveselu NU FACE încorporări”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

mesaj fals înrolare armată
Sursa: MApN

Ieri, instituția a avertizat în privința unui alt fals mesaj prin care oamenii erau informați că dacă au vârste cuprinse între 20 și 35 de ani au la dispoziție 72 de ore pentru a se prezenta la cel mai apropiat centru de înrolare.

„Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2).

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3). Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus”, a transmis MApN.

mesaj fals înrolare armată
Sursa: MApN