Premieră în România. O mamă infectată în spital va primi daune morale de 50.000 de lei

spitalul județean oradea
Foto: spitaljudetean-oradea.ro

În premieră pentru România, o femeie care a fost infectată în spital cu o bacterie periculoasă va primi o despăgubire de 50.000 de lei, relatează postul de televiziune Digi24. Decizia instanței este definitivă.

Femeia a fost infectată cu stafilococ la maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Oradea.

Ea a fost internată aici în mai 2013, și a născut prin cezariană. Deşi atunci nu figura cu vreo problemă de sănătate, analizele efectuate în timpul internării au arătat că pacienta era infectată cu stafilococ, mai arată sursa citată.

Starea de sănătate a femeii s-a îmbunătăţit abia la 5 luni de la naştere, după ce a fost supusă unei intervenții chirurgicale la un alt spital.

În anul 2016, femeia a dat în judecată spitalul, iar după 2 ani, pe 11 septembrie 2018, magistraţii de la Judecătoria Oradea i-au dat câștig de cauză. Ei au decis că spitalul trebuie să îi plătească daune morale de 50.000 de lei deoarece femeia s-a prezentat clinic sănătoasă la spital și a fost infectată pe perioada spitalizării.

Spitalul a atacat decizia, însă Tribunalul Bihor a decis acum să o mențină. Astfel, instituția este obligată să îi plătească femeii suma de 50.000 de lei.

„Infecţia avansase într-un grad foarte ridicat, ajunsese chiar la nivelul organelor interne. Vorbim de o mamă care tocmai născuse, a avut impedimente în alăptarea copilului, în a-şi ţine copilul în braţe. A fost un chin pentru dumneaei”, a declarat Ioana Ţenţ, avocata reclamantei, pentru Digi24.

Directorul medical al spitalului, Lucia Daina, a declarat pentru publicația locală ebihoreanul.ro că despăgubirile vor fi achitate de firma de asigurări.