Malta le-a dat drept de vot tinerilor de peste 16 ani

adolescentă malta
Foto: sonamabcd / pixabay.com

Adolescenții maltezi vor putea vota în alegerile parlamentare generale începând de la vârsta de 16 ani. Astăzi, 6 martie, parlamentarii din această țară au votat în unanimitate pentru modificarea Constituției, anunță publicația „Times of Malta”.

Malta devine astfel cea de-a doua țară din Uniunea Europeană care și-a coborât vârsta de vot la 16 ani, după Austria.

De acum înainte, tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor putea vota la alegerile generale parlamentare, precum și la alegerile europarlamentare din Malta.

Adolescenții maltezi cu vârste de peste 16 ani primiseră deja drept de vot la alegerile locale din anul 2014.

Ei vor avea ocazia să își exercite noul drept de vot la alegerile europarlamentare ce vor avea loc în 2019.

Austria a fost prima țară din UE care le-a dat drept de vot la alegerile parlamentare generale tinerilor cu vârste de 16-18 ani (încă din anul 2007). Alte țări din lume care le-au oferit drept de vot tinerilor de sub 18 ani sunt Brazilia, Cuba sau Nicaragua.

Și în Germania tinerii de peste 16 ani pot vota, însă doar în anumite state (la alegerile municipale și la alegerile parlamentare din statele respective, nu la alegerile generale din Germania).

Politicienii de la toate partidele parlamentare malteze au lăudat noua legislație, considerând că este o măsură „progresivă” ce face parte din „agenda democratică” a acestei țări.

Și Consiliul Național al Tinerilor din Malta s-a arătat încântat de această lege, apreciind că este „un pas în direcția corectă”, dar că trebuie să fie urmat de o sporire a educației civice.

Dacă în cele mai multe țări din lume vârsta minimă pentru a putea vota este de 18 ani, există și state care au alte reguli.

De exemplu, în Emiratale Arabe Unite pot vota doar cei de peste 25 de ani, iar în Bahrein alegătorii trebuie să aibă peste 20 de ani. Alte țări care au impus vârste minime de peste 18 ani sunt Camerun (21 de ani), Coreea de Sud (19 ani), Liban (21 de ani), Oman (21 de ani), Samoa (21 de ani), Insulele Solomon (21 de ani), Singapore (21 de ani) sau Tonga (21 de ani).

Foto: sonamabcd / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.