Majoritatea la CCR se poate schimba. Pe cine a numit Iohannis judecător

curtea constituțională motivarea CCR
Foto: ccr.ro

Trei judecători de la Curtea Constituțională a României își vor încheia mandatele în perioada următoare. Noile propuneri trebuie să vină de la Camera Deputaților, Senat și Președinție.

Președintele Klaus Iohannis a numit-o astăzi judecător la Curtea Constituțională pe Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial. Aceasta îi va lua locul lui Petre Lăzăroiu.

Simina Tănăescu își va începe mandatul pe 9 iunie. Lăzăroiu a fost numit de fostul președinte Traian Băsescu și s-a aflat în ultima perioadă în mijlocul unor controverse. Cea mai recentă este legată de sesizarea lui Florin Iordache cu privire la completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Lăzăroiu a fost însărcinat să redacteze raportul cu recomandări pe această sesizare. Însă, a anunțat că are o problemă medicală și decizia a fost amânată de două ori. Noul termen este pe 20 mai.

Al doilea judecător care va părăsi CCR este Ștefan Minea. În locul său va fi desemnat un magistrat de către plenul Camerei Deputaților. Postul este vizat de PSD, însă nu mai are majoritate nici împreună cu ALDE și ar avea nevoie de susținerea UDMR și reprezentanții minorităților naționale.

Cel de-al treilea judecător care părăsește CCR este Maya Teodoroiu. În acest caz va veni o propunere de la Senat. Teodoroiu a fost propusă de PSD, iar acum, pentru că același partid are majoritatea în Senat, ar putea numi un nou judecător care să o înlocuiască.

Cei nouă judecători ar fi împărțiți în două tabere aproape egale în ceea ce privește dosarele cu miză mare. Într-o parte ar fi Valer Dorneanu cu Petre Lăzăroiu, Maya Teodoriu, Marian Enache și Ștefan Minea, iar în partea cealaltă ar fi Daniel Morar, Livia Stanciu, Varga Attila și Mona Pivniceru.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.