Mai rău ca la noi: Erdogan s-a pus șef peste fondul de investiții al Turciei, iar adjunctul îi este ginere

FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons
FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons

Liderul autoritar al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a numit șef al fondului de investiții național, care dispune de bunuri de peste 200 de miliarde de dolari, numindu-l pe Berat Albayrak, ginerele său, în funcția de adjunct.

Fondul de investiții al Turciei a fost fondat în 2016 și deține acțiuni în majoritatea companiilor importante din țară, cum ar fi Turkish Airlines, Turk Telekom și mai multe bănci.

Cu toate că fondul a fost creat pentru a stimula economia, acesta a fost paralizat din cauza neînțelegerilor privind strategia de investiții, care a dus la demiterea directorului și la înlocuirea sa cu Erdogan.

Prin această măsură, președintele Turciei își consolidează și mai mult puterea. După ce a câștigat alegerile în iunie, el a abolit funcția de prim-ministru și a acordat președintelui numeroase puteri suplimentare.

Chiar și așa, economia Turciei este în derivă, iar rata inflației a ajuns la 18 la sută. Lira turcească și-a pierdut aproape 40 la sută din valoare din acest an, iar cursul de schimb liră-dolar a înregistrat fluctuații nemaiîntâlnite în ultimii ani.

Erdogan a numit personal sute de funcționari în sistemul bancar, printre care și pe guvernatorul Băncii Naționale a Turciei, în timp ce ginerele său a fost propulsat în funcția de ministru al Finanțelor și membru al consiliului național de apărare.

Prin preluarea fondului național de investiții (n.r. – și PSD încearcă instituirea unui astfel de fond în România), Erdogan l-a tras pe linie moartă pe Yigit Bulut, unul dintre consilierii săi apropiați, care a susținut, într-un interviu, că dușmanii președintelui Turciei încearcă să îl omoare prin telekinezie.

DISTRIBUIȚI
Sorin Breazu
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.