Mai puține ore de studiu: Ce discipline dispar din programa școlară

Foto: scoala4moreni.ro

Autoritățile încearcă să găsească o soluție pentru reorganizarea sistemului de învățământ, însă incertitudinile persistă.

Dacă premierul Ludovic Orban a spus că școala va începe într-o formă sau alta, în funcție de evoluția epidemiei, la Ministerul Educației se ia în calcul eliminarea mai multor materii.

Astfel, în ciclul primar, se vor elimina, până în 2024, ora de Dezvoltare personală de la pregătitoare, o oră de Română la clasa I, o oră de Muzică la clasa a doua, una de Arte la clasa a treia şi o oră de Joc şi mişcare la clasa a patra.

Potrivit Știrile TVR, cele mai multe noutăți ale următorului an școlar vor fi în ciclul gimnazial. Astfel, elevii din acest ciclu nu vor mai primi note la Muzică, Religie, Desen sau Educație Fizică, ci vor primi calificative.

De asemenea, se va renunța la Limba Latină, în timp ce Muzica și Desenul nu vor mai fi discipline obligatorii.

Vor fi tăiate și ore de Fizică, Biologie, Chimie, Geografie, Istorie și de Limbă Modernă.

Ministerul Educaţiei pregăteşte un act legislativ prin care reducerea numărului de ore să se facă în etape, până în 2026. Potrivit actualei legi, care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la sfârșitul anului trecut, elevii vor studia, în medie, 20 de ore pe săptămână în ciclul de învățământ primar, 25 de ore la gimnaziu și 30 de ore la liceu.

Guvernul ia în calcul și ideea unui an școlar desfășurat online, motiv pentru care a demarat o licitație pentru achizionarea a 250.000 de tablete, însă nu este omis nici scenariul unui sistem mixt, care să prevadă și zile de studiu la școală.