Mai mulți români care ar fi trebuit să stea izolați au ieșit la plimbare. Unul a fost luat la bătaie

FOTO: diegoparra/Pixabay.com
FOTO: diegoparra/Pixabay.com

Mulți români au ascuns că s-au întors de curând din Italia și alte zone din Europa în care sunt multe cazuri de infecții cu noul coronavirus.

„Până în prezent (n.r. ora 10:00, 12 martie), au fost înregistrate 21 de dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal și două dosare penale înregistrate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicare de informații false, faptă prevăzută și pedepsită de art. 404 Cod Penal”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Un vâlcean, care trebuia să stea în izolare, a plecat cu mașina la plimbare joi dimineață și a provocat un accident pe o stradă din Râmnicu Vâlcea. Bărbatul, în vârstă de 32 de ani, a venit din Italia pe 9 martie, iar când l-au testat cu aparat etilotest, polițiștii au descoperit că avea o alcoolemie de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Un alt vâlcean, din comuna Laloșu, care trebuia să stea în izolare acasă, a făcut un drum până la primărie ca să ia o adeverință. Pe drum s-a întâlnit cu un vecin care l-a luat la bătaie, reproșându-i că a ieșit din casă.

Cazul a ajuns la poliție și amândoi au dosare penale. Cel care trebuia să stea în izolare este anchetat sub acuzația de „zădărnicirea combaterii bolilor”, iar vecinul său pentru „loviri şi alte violenţe”.

O tânără de 26 de ani din Valea Jiului s-a ales cu dosar penal după ce nu a respectat măsura izolării la domiciliu. Ea a fost depistată cu coronavirus însă înainte s-a plimbat liberă aproape o săptămână, ajungând și în două spitale, nespunând niciun moment că a venit dintr-o zonă roșie din Italia.

Potrivit informatiavj.ro, tânăra a fost internată la spitalul din Petroșani pe 5 martie pentru niște probleme neurologice, fiind dusă la spitalul din Hunedoara pentru a i se face un RMN. Medicii nu au știut niciun moment că ea venise din Italia, din Verona. Au aflat abia pe 6 martie de la jandarmi că femeia este pe lista persoanelor care ar trebui să se găsească izolate la domiciliu.

Și bărbatul în vârstă de 60 de ani, fost angajat al MAI, și care în prezent lucra la ADP Sector 4, s-a ales cu dosar penal pe numele său, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

Articolul 352 din Codul Penal se referă la zădărnicirea combaterii bolilor:

„(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.