Mai multe substanțe folosite la tatuaje au fost interzise în UE pentru că pot provoca cancer

FOTO: julian_giil/Pixabay.com
FOTO: julian_giil/Pixabay.com

Uniunea Europeană a interzis pe teritoriul său mai multe substanțe folosite la tatuaje. Restricțiile au intrat în vigoare începând de marți și se aplică substanțelor care pot provoca cancer sau alte probleme de sănătate. Acestea se folosesc în special în cerneala colorată pentru tatuaje. UE spune că regulile vor reduce numărul de reacții adeverse.

Tatuatorii vor fi obligați să folosească cernuri de înlocuire, dar spun că nu sunt ușor disponibile și s-ar putea să nu aibă calitatea pe care o caută clienții.

Agenția Europeană pentru Produse Chimice, care a contribuit la elaborarea noii legislații, spune că cernelurile pot fi periculoase, provocând „alergii ale pielii și alte efecte mai grave asupra sănătății, cum ar fi mutațiile genetice și cancerul”.

Agenția precizează că noile reguli nu sunt menite să interzică tatuajele și machiajul permanent, ci pur și simplu să le facă mai sigure.

Cercetătorul german în dermatologie Wolfgang Bäumler a declarat pentru revista Die Zeit că el și colegii săi au chestionat 3.400 de persoane într-un studiu din 2010 și au descoperit că două treimi s-au plâns de reacții imediat după un tatuaj, iar 6% au raportat probleme timp de câteva săptămâni.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.