Mai multe sate din Italia oferă 28.000 de euro celor care vor să se mute

FOTO: user32212/Pixabay.com
FOTO: user32212/Pixabay.com

Mai multe sate din regiunea italiană Calabria vor să ofere până la 28.000 de euro, pe o perioadă de trei ani, celor care vor să se mute în sate cu până la 2.000 de locuitori. Prin această măsură se urmărește ca respectivele localități să fie repopulate.

Pentru a obține banii, rezidenții trebuie să fie angajați și să pornească o mică afacere, fie de la zero, fie prin preluarea ofertelor în domeniile de care este interesată municipalitatea.

De asemenea, cei care vor să-și stabilească rezidența trebuie să fie pregătiți să se mute în Calabria în termen de 90 de zile după ce le-a fost aprobată cererea. Autoritățile locale speră că oferta va atrage tineri activi și dornici de muncă.

Un consilier local a spus că toți cei care se mută ar putea primi fie un venit lunar cuprins între 800 și 1.000 de euro, fie toți banii dacă urmează să investească într-o pensiune, un restaurant, bar, fermă sau un magazin.

Denumit „venit de rezidenţă activă”, proiectul are ca scop şi să crească atracţia Calabrei ca loc pentru „muncă din sud” – versiunea din sudul Italiei pentru muncă la distanţă, – explică Gianpietro Coppola, primarul din Altomonte, localitate care participă la acest proiect. El spune că este o abordare mai bine direcţionată pentru revitalizarea comunităţilor mici decât vânzarea caselor cu un euro, un alt proiect de repopulare a localităţilor îmbătrânite din Italia.

„Vrem ca acesta să fie un experiment de incluziune socială. Atrage oamenii să locuiască în regiune, să se bucure de privelişte, să folosească locaţii neutilizate ale oraşului. Casele de un euro nu sunt cea mai bună modalitate de a revigora sudul Italiei”, spune Coppola. Aplicaţiile pentru „venitul de rezidenţă activă” ar urma să fie lansate online în următoarele săptămâni. Regiunea Calabria a alocat deja peste 700.000 de euro pentru proiect.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.