Mai multe procese ale unor politicieni ar putea fi reluate de la zero

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Pensionarea unui judecător duce la reluarea de la zero a procesului „Liviu Dragnea – Bombonica Prodana”. Președintele PSD a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

Însă pensionarea magistratului ar putea afecta și dosarele altor politicieni. Este vorba despre foștii miniștri Gabriel Oprea și Dan Șova, ale căror procese sunt judecate de complete din care face parte și magistratul Ana-Maria Dascălu, care urmează să se pensioneze în octombrie.

Și cel în care preşedintele Senatului este acuzat de mărturie minicinoasă trebuie luat de la capăt, după ce preşedintele completului de judecată s-a pensionat.

Toţi martorii care au fost audiaţi în ultimele 10 luni vor fi chemaţi încă o dată să depună mărturie. Printre aceştia se numără fosta lui soţie, jurnalistul Dan Andronic şi fostul senator PSD Şerban Mihăilescu.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de procurorii anti-corupţie că nu le-a spus adevărul când l-au audiat în ancheta retrocedării presupus ilegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Decizia reluării procesului de la capăt a fost luată deoarece, prin pensionarea magistratului, s-a schimbat componența completului de judecată.

România a fost condamnată de mai multe ori la CEDO în urma plângerilor depuse de inculpați condamnați de complete de judecată a căror componență s-a modificat.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.