Mai au voie vârstnicii să iasă din casă? Explicațiile premierului Orban

femeie bătrână
Foto: geralt / pixabay.com

Premierul Ludovic Orban a declarat marți, 24 martie, că persoanele de peste 65 de ani vor putea ieși din casă, însă doar în anumite intervale orare.

El a spus că Guvernul nu instituie pentru aceste persoane interdicția de a ieși din domiciliu.

„Pentru a-i proteja se va institui interdicția de a ieși de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei. Va exista un interval orar în care ei se vor putea deplasa”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a menționat că cei cu vârste de peste 65 de ani vor putea face cumpărături și vor putea ieși la plimbare.

Guvernul intenționează, de asemenea, să asigure anumite intervale orare în care vârstnicii să aibă exclusivitate în magazine, astfel încât să nu intre în contact cu alte persoane.

Astăzi, președintele Klaus Iohannis declarase că, în ceea ce îi privește pe cei cu vârste de peste 65 de ani, se vor lua măsuri speciale deoarece sunt mai vulnerabili. Președintele a spus că acest lucru înseamnă că ei trebuie să stea „practic tot timpul în casă”, declarație care a fost înțeleasă drept o interdicție totală.

În ceea ce-i privește pe românii cu vârste de sub 65 de ani, ei trebuie să respecte de acum încolo aceleași restricții ca pe timp de noapte.

Concret, se va putea ieși din domiciliu între orele 6.00 și 22.00, însă numai cu o declarație pe proprie răspundere, și numai pentru anumite motive.

„Cetățenii vor avea posibilitatea să iasă din locuință pentru a merge la muncă, pentru a-și cumpăra mâncare, medicamente și alte produse, pentru a se duce la analize medicale urgente care nu pot fi soluționate prin telemedicină și necesită deplasarea la medicul de familie / spital, deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, pentru plimbarea animalelor de companie”, a declarat Orban.

Noile măsuri vor fi adoptate prin ordonanță militară de către Ministerul Afacerilor Interne, cu aprobarea premierului. Ordonanța va fi prezentată în cursul serii de ministrul de Interne.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.