Mai ambițios decât Guvernul Dăncilă: Președintele Venezuelei mărește salariul minim de 34 de ori

Venezuela trece printr-o criză economică profundă. Foto: Pixabay

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat că va mări de 34 de ori salariul minim, ca o tentativă de a relansa economia țării.

Maduro a precizat că salariul minim va fi corelat cu valoarea criptomonedei petro, pe care Venezuela o va implementa pentru a ocoli lipsa de lichidități și sancțiunile financiare impuse de Statele Unite ale Americii, care au dus la o inflație galopantă.

Un petro este echivalentul a 60 de dolari, care este prețul barilului de petrol produs în Venezuela.

”Am fixat salariul minim pe baza unui petro mediu, de 1.800 de bolivari”, a mai spus Maduro, citat de AFP. Maduro a anunțat că noua monedă a țării, bolivarul suveran, va intra în vigoare luni, după o denominare de cinci zerouri.

Inflație de 1.000.000% în Venezuela

Măsura propusă de președinte va duce venitul minim de la sub un dolar american, cât este în prezent, la aproximativ 28 de dolari. Este a cincea ajustare făcută de guvernul venezuelean în privința venitului minim în acest an.

În prezent, venitul minim nu este suficient pentru a cumpăra nici măcar un kilogram de carne. Nivelul acestuia s-a prăbușit din cauza unei inflații galopante, care ar putea atinge rata de un milion la sută în acest an.

„Trebuie să ne limităm la o disciplină fiscală prusacă şi să suprimăm definitiv emisia de monedă, spre profitul creării de monedă în producţia de petrol, aur şi turism”, a mai explicat Maduro, care nu a dat un termen fix pentru implentarea acțiunilor fiscale.