Magnatul din Rusia care a cumpărat medalia Nobel i-o înapoiază laureatului

Premiul Nobel pentru Medicină 2017
Premiul Nobel pentru Medicină 2017

Laureatul premiului Nobel pentru descoperirea structurii ADN, James Watson, își va primi înapoi medalia de aur pe care a vândut-o la licitație zilele trecute cu 4.75 de milioane de dolari.

Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, este cel care a licitat medalia Nobel și vrea să i-o înapoieze proprietarului.

„Cumpărătorul Alisher Usmanov a achiziţionat medalia pentru a o înapoia deţinătorului ei”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, USM, holdingul magnatului rus, care deţine numeroase afaceri în industria metalurgiei şi în domeniul internetului, iar averea sa a fost estimată de revista Forbes la 18,6 miliarde de dolari.

„Astfel, conform proiectului său iniţial, profesorul Watson va putea să doneze banii obţinuţi din acea vânzare unor institute de cercetări ştiinţifice care l-au format, precum Universitatea Chicago, Universitatea Indiana şi Universitatea Cambridge, dar şi laboratorul Cold Spring Harbor din Long Island”, a mai precizat acelaşi comunicat de presă.

Tatăl miliardarului și-a pierdut viața din cauza cancerului, iar gestul său este unul simbolic și de mulțumire pentru munca lui Watson.

„O situaţie în care un om de ştiinţă remarcabil îşi vinde medalia care îi recompensează reuşitele este, pentru mine, pur şi simplu inacceptabilă. Lucrările sale au contribuit la cercetările contra cancerului, o maladie din cauza căreia a murit tatăl meu. Este important pentru mine ca de banii pe care i-am cheltuit pe această medalie să beneficieze programele de cercetări ştiinţifice şi ca medalia să rămână alături de cel care o merită”, a adăugat magnatul rus.

James Watson este primul laureat al premiului Nobel care și-a vândut medalia în timpul vieții, iar licitația a fost un adevărat succes, iar casa de licitații Christie’s a evaluat-o la aproximativ 3.5 milioane de dolari.

Geneticianul și biochimistul american a fost recompensat în 1962 cu premiul Nobel pentru descoperirea structurii ADN, alături de Francis Crick și Maurice Wilkins. Descoperirea lor este considerată una dintre cele mai importante din istoria omenirii, iar ulterior, pe baza structurii în formă de spirală dublă a acidului dezoxiribonucleic, au fost înțelese mult mai bine anumite boli grave și netratabile.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.