Maghiara, limbă oficială și în Capitală: Apar plăcuțele bilingve în București?

Foto: Ralf Peter Reimann / Flickr

Un proiect de lege inițiat de UDMR, care ar permite extinderea folosirii limbi materne în România, a fost avizat favorabil în regim de urgență de Comisia de muncă din Camera Deputaților.

Cu toate că liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea că pragul de la care autoritățile locale sunt obligate să asigure dreptul la folosirea limbii materne nu va fi scăzut, Comisia de muncă a Camerei Deputaților, condusă de social-democratul Adrian Solomon a dat aviz favorabil inițiativei care prevede coborârea limitei de la 20% la 10% din populație.

Iată cum sună proiectul de lege al UDMR: „În unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice din subordinea acestora (…) au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne”.

Ca lămurire la sintagma ”număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale”, actul susține următoarele:

a) 10.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ teritoriale în care numărul locuitorilor este mai mare de 100.000;

b) 2.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 50.000 – 100.000;

c) 1.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 25.000 – 50.000;

d) 500 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 10.000 si 25.000;

e) 300 de de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este sub 10.000.

Dacă legea va fi aprobată de Parlament, limba maghiară ar urma să devină obligatorie în toate instituțiile publice din București, cât și din alte orașe importante din țară.

Nu este, însă, singura modificare propusă de UDMR. Astfel, unitățile administrativ-teritoriale în care minoritarii au o pondere de peste 10% ”pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”.

De asemenea, clădirile și anexele clădirilor aflate în administrare pot fi inscripționate în limba minorității naționale în cauză.

Comisia de muncă, unde PSD deține 13 din cei 21 de membri, a avizat proiectul cu majoritate de voturi și cu doar 4 abțineri.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.