Magazinele din Italia refuză să vândă Nutella din cauza unei substanțe cu potențial cancerigen

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a publicat anul trecut un studiu potrivit căruia uleiul de palmier produce, în cantități însemnate, o substanță potențial cangerinogenă (GE) dacă este încălzit la temperaturi de peste 200 de grade Celsius.

Însă, potrivit agenției de presă Reuters, EFSA nu a recomandat oprirea consumului de ulei de palmier, adăugând că este nevoie de studii suplimentare pentru a se stabili cu exactitate gradul de risc.

Cu toate acestea, mai multe magazine din Italia au luat deja măsuri și au interzis, printre altele, și un produs foarte popular. Crema tartinabilă Nutella nu se mai găsește pe rafturile unor mari retaileri, întrucât la rețeta acestei creme se folosește și ulei de palmier. Ferrero, producătorul Nutella, a lansat zilele trecute o campanie publicitară în apărare produsului, cunoscut în întreaga lume, lansat din anii `60.

Producătorul Ferrero spune că uleiul folosit este procesat la o temperatură sub 200 de grade Celsius și insistă că înlocuirea ingredientului ar crea un produs inferior. Grupul italian folosește în fiecare an în jur de 185.000 de tone de ulei de palmier pentru dulciurile sale.

Potrivit Profit.ro, înlocuirea uleiului de palmier, care este foarte folosit și în industria fast-food, la prăjitul cartofilor de exemplu, ar putea avea un impact economic important. Uleiul de palmier este cel mai ieftin de pe piață. Dacă o tonă de ulei de palmier costă 800 de dolari, o tonă de ulei de floarea soarelului costă 845 de dolari.

Potențialul risc cangerigen în ceea ce privește substanța GE, eliberată de uleiul de palmier la temperaturi de peste 200 de grade Celsius a fost semnalizată și de Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Națiunilor Unite.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.