Măcel lângă o pădure. Mai multe animale sălbatice au fost descoperite moarte

FOTO: Garda Națională de Mediu/Facebook
FOTO: Garda Națională de Mediu/Facebook

Polițiștii au descoperit mai multe exemplare de căprior, șacal, fazan și coțofană moarte pe un câmp din localitatea Liebling, din județul Timiș.

Inspectorii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) spun că au fost identificate „3 cadavre de căprior, unul de șacal, 6 de fazan, respectiv 2 de coțofană, iar reprezentantul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a prelevat probe de la exemplarele de vânat care au murit pe terenurile agricole ale societății, urmând a fi prezentat buletinul de analiză”.

Din câte se pare, reprezentanții unei firme care cultivă rapiță pe terenul respectiv au aruncat otravă.

„În urma cercetărilor întreprinse de comisarii GNM, a reieşit faptul că societatea a aplicat manual raticid Ratt Killer (4000 kg) și moluscocid Axcella (2000 kg), pe o suprafaţă totală de aproximativ 50 ha (terenuri agricole şi spaţii din incinta fermei).

Motivul invocat de reprezentanții societăţii a fost o invazie masivă de rozătoare și melci, atât în fermă cât și pe terenuri. O parte din aceste terenuri se suprapun, însă, cu fondul cinegetic 52 Jebel gestionat de AJVPS TIMIȘ.

Ancheta nu s-a oprit aici. Verificările efectuate de comisarii GNM CJ Timiș, împreună cu reprezentanții IPJ Timiș, au continuat, în data de 17.11.2018, în incinta fermei din Liebling, unde echipa de control a constatat că angajaţii societăţii incendiau deșeuri amestecate (menajere, reciclabile, ambalaje de la produse de combatere dăunători și fitosanitare, filtre de ulei, etc)”, transmit reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.

Comisarii au amendat firma și au obligat-o să ia mai multe măsuri.

„În urma acestui control, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravențională în valoare de 40.000 lei pentru incendierea deșeurilor (periculoase și nepericuloase) pe sol, într-o groapă din incinta fermei, și au fost dispuse măsuri de remediere cu termene de realizare:

– Interzicerea aplicării de produse chimice pentru combaterea dăunătorilor, pe terenurile agricole, fără respectarea prescripțiilor tehnice din fișa cu date de securitate a produsului. Luarea măsurilor tehnice de eliminare a riscurilor privind apariția mortalităţii la specii de animale sălbatice, pe terenurile ocupate de culturi rapiță, pe care au fost aplicate produsele raticid și moluscocid.

– Încheierea unui contract de valorificare și eliminare a deșeurilor menajere și asimilabile generate de societate la punctul de lucru, cu operatorul de salubritate local.

– Gestionarea deșeurilor, conform cerinţelor Legii 211/2011 prin societăți specializate autorizate. Totodată, a fost interzisă incendirea deșeurilor de orice tip”, mai transmit comisarii Gărzii Naționale de Mediu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.