O echipă de specialiști de la Institutul de Criogenie și Separări Izotopice din Vâlcea a făcut o mașină electrică, pe care estimează că ar putea să o lanseze pe piață, în serie, la începutul anului 2019.
Potrivit Hotnews.ro, reprezentanții Institutului au făcut deja un plan de costuri și graficul de lucru pentru realizarea formei finale a „Lupului electric”, așa cum a fost denumit automobilul. Mașina electrică urmează să fie produsă în scop utilitar și să ajungă la o autonomie de 300 de kilometri.
Proiectul a început în 2012, iar până acum, specialiștii de la Vâlcea au ajuns la o autonomie de 180 de kilometri. „Lupul electric” este o dubiță. Bateriile sunt amplasate pe podea și pentru ca mașina să aibă o autonomie cât mai mare, acumulatorii sunt încărcați de o pilă de combustibil cu hidrogen.
„Pentru a i se mări autonomia de parcurs, care este principala problemă la o mașină electrică, bateria este încărcată de o pilă de combustibil cu hidrogen. Bateriile sunt în carcasa mașinii, pe podea. În dubă sunt sistemele energetice electrice de conversie a energiei de la pilă pentru baterii și rezorvorul de hidrogen.
Mașinile cu adevărat comerciale, experimentale făcute de firmele mari, au bateriile de hidrogen turnate în podeaua mașinii. Așa spatiul este mai mare. Autonomia este dependentă de cât de mult hidrogen poţi să pui. Mașina, care este o primă formă, are pe bord indicatori care arată nivelul de încărcare a bateriei, dar și câți kilometri mai are de parcurs mașina”, a explicat prof. dr. fizician Mihai Varlam, pentru Libertatea.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Rm. Vâlcea (ICSI) a fost fondat în anul 1970 sub denumirea de Uzina „G” Rm. Vâlcea, ca o instalaţie pilot industrial experimentală. După Revoluția din `89 a fost reorganizată și a devenit institut, iar din 1996 a primit acreditare ca unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes național.


Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
- Țara banilor din Europa își deschide porțile pentru muncitorii români
- Între Est și Vest. City break de la 108 euro în două mari capitale europene, cu avionul inclus
- Un lanț de hypermarket-uri din România s-ar putea vinde
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:
adica este o dubita care transporta o instalatie de propulsie ?
este un prototip, urmeaza a fi puse sub podea … of of of
In acest moment cele mai promitatoare tehnologii sunt: Electric(Tesla cu inductie sau pe baza de Neodimiu, Samariu, etc. si baterii cu Litiu eventual “asistate” de un Supercapacitor), AirCar(sau hibrid Peugeot/Citroen). mai nou japonezii au trecut de la hibride Electric+Benzina la Hidrogen/Pila de combustie+Electric.
Institutul de Criogenie produce, printre altele, si pile de combustie hidrogen/electrice, s-au gandit ca e un moment bun sa actioneze, ajutati de conceptul introdus de japonezi(Toyota si altii).
Cel putin teoretic, conceptul AirCar pare cel mai promitator, dar full Electric si Pilele de combustie sunt mai “mature”.
Hidrogenul are avantajul densitatii energetice, reducerea greutatii pe masura ce combustibilul se consuma si mentinerea monopolului de catre statiile “PECO”.
Acumulatorii cu Litiu sunt scumpi, se uzeaza si nu au atins densitatea energetica a hidrogenului.
Acumulatorii cu Sodiu nu sunt inca folositi pe scara larga.
Tehnologia de stocare a aerului comprimat e mai mult folosita la sistemele de transmisie/productie a energiei electrice ca alternativa la pomparea apei si sistemele cu hidrogen.
Cata vreme nu putem produce hidrogen acasa, in conditii legale si la randament ridicat, din cauza secretizarii brevetelor de interes guvernamental/miliar SUA, hidrogenul are sanse maxime a devina sistemul dominant/oficial pentru a mentine dependenta de sistem.
Asa se vede din poza, chiar nu ai ce face cu masina aia 🙂 Ce sa produci in serie? 🙂 o duba plina de acumulatori, invertoare si o pila de combustie … Da, nu prea exista pila de combustibil, dar jurnalistii nostrii cu studiile la gradinita, ce sa mai verifice ce scriu …
ar putea sa ii faca cupola cu panouri solare in loc de hidrogen.
ar putea pune celule solare pe cupola in loc de pila cu H2.
I-ar putea pune aripi si vasle, ca sa zboare si sa mearga prin apa!!! In p…a mea de romani vesnic nemultumiti!!
Pentru habarnisti ! La o anumita greutate ( masina + accumulatori ) tensiunea unui set de baterii legate serie,serie paralel ajunge la peste 200 volti . Ca sa aibe un cuplu suficient , consuma un curent de macar 100 Amps . O lege care e predata in clasa a 7 generala spune ca P = U* I , adica puterea egal cu produsul dintre tensiune si curent . Sa luam o masina aproxmativ normala care are cam 70 cai putere si sa presupunem ca un cal putere egal cu un kwat
Asta asa pentru simplificarea calculelor . 70 de cai sau kw inseamna 200v inmultit cu 350 amps . Probabil in practica se folosesc tensiuni mai mari ca sa putem manevra curenti mai mici . Un panou solar ofera un curent de cam 5-10 A functie de suprafata , asa ca nici nu putem vb de energie solara in astfel de situatii , daca se intelege ce vreau sa zic . Sau da , am putea astepta cateva zile cu soare sa se incarce bateria !!!
Ceva pur românesc, de ce nu ati băgat o dubă in alta dubă!
Sunteti destepti ma cu criticile voastre. Daca era facuta de germani ziceati ca ce destepti sunt. Dar pt ca e facuta de romani ati inceput cu criticile. E un prototip care nu consuma benzina ce nu va convine. Daca i puneau panouri solare cum spuneau unii mai sus masina nu era buna decat pt vale si parcare, n ai nici o sansa sa obtii un cuplu puternic din panouri solare.
Felicitari baieti ! 🙂
DEJA SUNT FACUTE ALTE PROTOTIPURI..S-.AU REALIZAT SI UN FRANCEZ DE LA LOGAN UN AUTOMOBIL ELECTRIC PE ACUMULATORI LI-ON AUTONOMIE 500 KM ASTEAPTA FINALUL, WILLY TOT ASA O UTILITARA CU AUTONOMIE LA FEL DE MARE…NU STIU CU PILA ASTA PE H2 CUM ESTE SA MA DOCUMENTEZ!
Buna ziua! Interesant. Se spune în titlu ca va fi produsa în serie și în articol nu e nicio referință la producatorul care va face acest lucru. Va rog sa clarificări acest aspect.
Mulțumesc!
Nu cumva butelia de hidrogen va exploda? M-am bucurat ca scapam de motoarele conventionale de propulsie pe baza de explozie si acum revenim la ele?
Se stie ca romanii in general nu au resursele sa ingrijeasca corect masina si au cerinte exagerate asupra exploatarii. De aici se nasc accidentele soldate cu pagube materiale considerabile.
Nu sunt de acord cu promovarea acestui tip de propulsie cu hidrogen. Riscul este prea mare ca pagubele mateiale sa creasca si mai mult prin exploatarea acestor sisteme. Daca am avea soferi responsabili as accepta tacit, intrucat este vorba de o metoda ecologica de transport. In conditiile actuale ma opun.