Lupta unei păsări rare în România cu drujbarii

FOTO: Societatea Ornitologică Română

FOTO: Societatea Ornitologică Română

Arlie, prima acvilă țipătoare mică monitorizată de cercetătorii de la Societatea Ornitologică Română, a reușit cu greu să se cuibărească anul acesta în România, după ce a fost deranjată de tăietorii de lemne.

„Spre deosebire de anii trecuți (2014 și 2015), Arlie a folosit în 2016 un alt cuib. Biologii au verificat și actualul cuib și cel din 2014 și 2015, iar la cel din anii anteriori au găsit semnele unor lucrări forestiere care s-au desfășurat în imediata apropiere a cuibului probabil primăvara devreme.

Pe marginea drumului forestier era rumeguș, un spațiu de depozitare de bușteni, respectiv a apărut și un nou drum forestier în zonă, recent folosit. Toate acestea au fost probabil motive pentru care pasărea a schimbat cuibul in 2016. Lucrările forestiere sunt interzise după jumătatea lunii martie în teritoriile de acvile, deoarece acvilele sunt sensibile la deranjul uman.

În cazul în care sunt deranjate în perioada de cuibărire, în special la începutul acesteia, în lunile aprilie-mai, acvilele pot părăsi ouăle și nici nu mai depun altele în alt cuib”, transmit specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR).

Anul acesta, pasărea a fost observată lângă cuib la sfârșitul lunii iunie. Cu ocazia verificării din iulie, specialiștii nu au mai reușit să o vadă pe Arlie, dar au investigat cuibul, confirmând faptul că puiul este în stare bună, în stare avansată de dezvoltare.

Arlie a fost prinsă în vara anului 2013, de o echipă formată din specialişti de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologică Română şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu. Pentru a putea fi urmărită, ornitologii i-au montat pe spate un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame.

Arlie face parte dintr-un grup de 19 păsări care au fost inelate și dotate cu transmițător satelitar în cadrul proiectului LIFE+ „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect al cărui beneficiar a fost Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu, cu parteneri Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română.

FOTO: Societatea Ornitologică Română

Un vultur bărbos a fost fotografiat în România, din nou, după 83 de ani

Pozele care au înfuriat România. Ucigașii de capre negre au fost prinși

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version