Ludovic Orban: „Un vârf al epidemiei va fi între 20 aprilie și 1 mai”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Primul-ministru Ludovic Orban a declarat, la Digi24, că opiniile celor mai mulți specialiști estimează că vârful epidemiei de coronavirus va avea loc în ultima parte a lunii aprilie.

„Am consultat mai multe opinii, ele nu sunt unanime, sunt împărţite, dar cele mai multe păreri converg spre un vârf al epidemiei cam între 20 aprilie şi 1 mai, urmând ca, după aceea, să scadă riscul de răspândire (…) Este vorba de un virus imprevizibil şi este foarte greu de făcut predicţii care să aibă un grad de probabilitate de îndeplinire de 100%”, a declarat Orban.

Premierul a spus că din această cauză alegerile locale nu vor mai fi organizate în luna iunie. „Din punctul meu de vedere, este clar aproape că în data de 28 iunie nu se mai pot organiza alegeri locale. Sigur, noi va trebui să emitem un act normativ pentru a prelungi mandatele actualelor autorităţi locale alese, urmând ca, în consultare cu celelalte formaţiuni politice, să decidem, în funcţie şi de evoluţia epidemiei, o dată la care să se poată organiza alegerile în cele mai bune condiţii”, a precizat Ludovic Orban.

Teoria teste puține, cazuri puține: „Este falsă”

Premierul Ludovic Orban a mai spus, tot la Digi24, că nu există o relație de proporționalitate directă între numărul de testări pentru coronavirus și cel al cazurilor confirmate de COVID-19. Orban a spus că „este o teorie falsă”.

„Procedura de testare este decisă de Ministerul Sănătății la propunerea Institutului  Național de Sănătate Public, pe baza recomandărilor formulate și de la nivel european. Există criterii pe baza cărora se decide prioritatea la testare. Noi respectăm aceste proceduri și testăm în baza acesteia”, a afirmat șeful Guvernului.

Pe de altă parte, Orban a spus că obiectivul Guvernului este să majoreze capacitatea de testare de la 2.500 de teste astăzi, la 3.000 spre sfârșitul acestei săptămâni. Potrivit premierului, planul este să se ajungă la 6.000 de teste procesate zilnic.

Mesaj pentru românii care vor să revină din străinătate pentru a sărbători Paștele

Premierul Orban a mai spus că de sărbătorile pascale e posibil să mai vină un val de români din străinătate în țară. „Este aşteptat ca de sărbătorile de Paşte să fie o nouă revenire, dar le-am transmis şi ei ştiu foarte bine care sunt măsurile dispuse.

În cazul în care vin dintr-o zona roşie vor intra în carantină 14 zile, dacă vin din zona galbenă se dispune izolarea la domiciliu care e tot o formă de carantină, de asemenea, pe o perioadă de 14 zile. Recomandarea mea e să vină doar dintr-un motiv foarte serios.

Este posibil că dacă intră într-o formă de izolare să nu poată să sărbătorească Paştele în condiții normale. Sfatul meu sincer e să nu vină, decât dacă au motive extrem de serioase. Dacă au fost expuşi, vor sta 14 zile în carantină și pe de altă parte îi expun pe cei dragi”, a declarat Orban la Digi24.