Florin Cîțu: ”Vaccinul va rămâne gratuit și în perioada următoare”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

După ce președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că românii vor plăti, ”într-un viitor oarecare”, pentru a se imuniza împotiva COVID-19, premierul și colegul său de partid Florin Cîțu a răspuns:

”În România vaccinul este gratuit, nu a existat nicio discuție în Guvern, și va rămâne gratuit în următoarea perioadă. Din contră, deja avem comenzi pentru a continua campania de vaccinare și în toamnă, dar și anul viitor, pentru că nu știm exact cum va evolua pandemia”, a spus Cîțu într-o declarație de presă.

Orban a lăudat campania de vaccinare din România, spunând că ”noi ne-am organizat mai bine” decât celelalte țări europene, însă a atras atenția că vaccinul nu va fi gratuit pentru totdeauna.

”Şi aşa organizăm vaccinarea gratuită, practic, statul român suportă toate costurile de vaccinare. E o situaţie excepţională, dar şi aici aş spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup. Până la urmă se va merge pe mecanisme unde numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, celelalte categorii de cetăţeni vor trebui să se vaccineze că e răspunderea lor”, a spus președintele PNL.

”Campania de vaccinare în România este o campanie care derulează în condiţii foarte bune, puteţi face comparaţie cu celelalte ţări europene, noi ne-am organizat mai bine, am asigurat suportul logistic, încercăm să comunicăm cât mai mult, încercăm să ducem vaccinarea cât mai aproape de cetăţeni prin caravane inclusiv în mediul rural. Este adevărat, în mediul rural este o rată de vaccinare mai mică”, a declarat Orban.

”Am solicitat primarilor liberali să se implice în prima linie în campania de convingere a populaţiei şi aş da şi un mesaj celor mai în vârstă care încă mai au reticenţe, până acum peste 4 milioane de români s-au vaccinat şi nu au existat contrareacţii, nu a existat niciun risc”, a adăugat șeful liberalilor.