Ludovic Orban: Se dau în continuare amenzi, au revenit la nivelul anterior OUG

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare au revenit la nivelul pe care îl aveau înainte de Ordonanța de Urgență. Valoarea inițială era cuprinsă între 100 și 5.000 de lei. Iar după OUG, cei care încălcau ordonanțele militare erau amendați cu sume între 2.000 și 20.000 de lei.

„Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanței de Urgență. Dacă a fost declarat neconstituțional un articol, declararea ca neconstituțional poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Când vom avea și motivarea vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele legale”, a declarat premierul, la Craiova, după o întâlnire cu reprezentanții companiei Ford.

Premierul a mai spus că se va face o analiză la Guvern pentru a se vedea dacă este nevoie de un act normativ care să amnistieze amenzile de până acum, după ce Curtea Constituțională le-a declarat neconstituționale. Ludovic Orban a mai spus că decizia CCR este „împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care nu au respectat regulile, dată în disprețul milioanele care au respectat regulile și au contribuit la menținerea în limite rezonabile a răspândirii coronavirusului”.

Președintele CCR: Este problema Guvernului ce o să facă în continuare

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a spus, pentru Hotnews.ro, că e problema Guvernului ce va face în continuare după ce ordonanța de urgență care stabilea amenzile care pot fi date în starea de urgență a fost declarată neconstituțională.

„Eu cred că nu toată lumea trebuie să își dea cu părerea și premierul cu cei în cauză trebuie să se gândească ce trebuie să facă. Nu pot să dau consultații juridice și nu pot face alte comentarii decât cele din comunicatul pe care l-am dat. Este problema autorităților ce să facă în continuare, dacă să scoată o lege… E problema lor.

Rostul CCR nu este să dea indicații ce trebuie să facă Guvernul sau Parlamentul. Există soluții, e problema autorităților să o facă și să o facă constituțional. Nu am dreptul să fac comentarii și să dau sfaturi”, a declarat Valer Dorneanu, pentru Hotnews.ro.