Ludovic Orban: ”Riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 e mai redus pentru elevi la școală decât acasă, fără supraveghere”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban crede că riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 pentru copii ar crește dacă școala nu va începe și vor rămâne acasă, nesupravegheați.

„Eu cred personal, dar am şi discutat cu specialişti, că riscul de îmbolnăvire pentru elevi, din punctul meu de vedere, este mai mic la şcoală, unde copilul este sub supravegherea cadrelor didactice, cea mai mare a timpului, cu excepţia pauzelor, decât atunci când este lăsat liber, mai ales când vorbim de adolescenţi, care interacţionează fără niciun fel de regulă şi de supraveghere”, a declarat azi premierul.

Liberalul a spus că rata de infectare a populației școlare a fost de 6,3% în perioada în care școlile au fost închise. Chiar și așa, Orban spune că procentul infectaților este mult mai mare decât al celor diagnosticați: ”Tinerii nu dezvoltă simptopme și fac boala fără să-și dea seama sau fără să bage în seamă simptomele ușoare”.

Premierul a vorbit și despre numărul record de cazuri pozitive anunțate astăzi în România.

”Astăzi, într-adevăr, este un număr un pic mai mare, m-a surprins, dar trebuie să aşteptăm să vedem pe medie, pentru că astea depind şi de modul în care sunt luate în analiză în centrele de diagnosticare probele recoltate şi nu e bine să faci judecăţi de valoare pe medii săptămânale privitor la evoluţie”, a precizat Ludovic Orban.

Cât despre redeschiderea sălilor de spectacole și a restaurantelor, Orban a spus că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri, dar speră că măsurile de protecție vor fi respectate.

”Orice reluare de activitate trebuie să se desfăşoare în condiţii strict reglementate, care să asigure protejarea sănătăţii cetăţenilor şi care va stabili reguli care vor fi respectate atât de organizatorii de spectacole, cât şi de proprietarii de spaţii de servire închise, astfel încât să reducem riscul de răspândire”, a completat premierul.