Ludovic Orban: ”Nu manipulăm nicio cifră. Cine lansează astfel de alegații e complet dus cu capul”

FOTO: Ludovic Orban/Facebook
FOTO: Ludovic Orban/Facebook

Premierul Ludovic Orban i-a atacat pe rivalii politici care îl acuză de manipularea cifrelor epidemiei de coronavirus, spunând că sunt ”duși cu capul”.

”Toată demagogia politică legată de faptul că noi manipulăm cifre. Nu manipulăm nicio cifră. Noi avem un număr de laboratoare acreditate, care au o capacitate de testare pe care am crescut-o de la 500 – 600 la peste 17.000 de teste zilnic. Aceste laboratoare fac analizele Real Time PCR. Aceste analize se fac după o metodologie, se înregistrează. Există un sistem de centralizare a informaţiilor cotidian şi toate informaţiile sunt publice. Nimeni nu poate să manipuleze aceste informaţii. Cine lansează astfel de alegaţii în spaţiul public este complet dus cu capul”, a declarat Orban la România TV.

În același timp, premierul României se arată îngrijorat de creșterea numărului de teste pozitive din ultima perioadă.

”Se vede foarte clar din datele care au fost prezentate public că avem un nivel de răspândire destul de îngrijorător, avem, în mod constant, în ultima săptămână, peste 300 de noi cazuri pe zi, numărul persoanelor care au fost diagnosticate pozitiv în ultima săptămână este mai mare decât numărul persoanelor vindecate, ca atare există o tendinţă de creştere a numărului de cazuri active. Ne aşteptam la o astfel de creştere. Creşterea încă nu este o creştere care să ne determine să luăm alte măsuri de restricţie, dar este o creştere şi aceasta este asociată măsurilor de relaxare pe care le-am luat”, a precizat premierul.

Ludovic Orban crede că starea de alertă trebuie menținută în România atât timp cât nivelul de răspândire a virusului în societate se menține ridicat.

”Există o rată a mortalităţii care este de peste 6%. Sunt oameni care mor din cauza acestui virus. E un pericol la adresa sănătăţii şi a vieţii. Nu te poţi juca cu astfel de lucruri. Când ştii că acest virus poate provoca decesul, trebuie să ne mobilizăm toţi, să avem o solidaritate mai ales cu persoanele responsabile din spaţiul public în furnizarea de informaţii corecte. Or bagatelizarea sistematică a pericolului, lansarea sistematică a unor instigări la nerespectarea regulilor provoacă consecinţe extrem de periculoase pentru că oamenii se mai iau după lideri şi dacă nu respectă reguli se pun pe ei în pericol”, a adăugat Ludovic Orban.

Până acum, din cei peste 24.000 de români testați pozitiv la infecția cu coronavirus, puțin peste 1.500 și-au pierdut viața, iar aproape 17.000 au fost declarați vindecați.